TÖRÖK ZSOLT

Full text search

TÖRÖK ZSOLT
TÖRÖK ZSOLT (MSZP): Elnök Úr! Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! A szociálpolitikával kapcsolatban szeretnék egypár gondolatot megosztani önökkel, és beszámolni arról, hogy a kormány, amit ígért, megpróbálja tartani a szavát, és tartja is a szavát. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból, köztük dr. Kovács Zoltán: Azt hittük, a demokráciacsomagról lesz szó! - Az elnök csenget.)
A Medgyessy-kormány azt ígérte, hogy megállítja és visszafordítja az ország, a magyar társadalom szociális kettészakadását, és ezt teljesítette. (Balla György: Hol?) Azt a perverz újraelosztási rendszert, amelyet önök működtettek, azt megállította, és igazságosabbá próbálja tenni. Az embereknek, hogy megértsék, miről van szó, ismerniük kell a két értékrendet. Lehet, hogy nem tudjuk meggyőzni egymást sem itt a parlamentben, sem a parlamenten kívül, de érdemes végiggondolni. A jobboldaliak azt mondják, minél több pénzt beszedni a szegényektől és a gazdagoktól, és azt visszaadni a gazdagoknak, hogy azok tovább gyarapodva majd egyszer, majd karitatív alapon, majd önkéntesen jótékonykodnak és az elesetteken segítenek. (Halász János: Ne nevettesd ki magad!)
Mi azt mondjuk, jó lenne, ha a szegényebbektől kevesebb adót szednénk be. Ezért van például az, hogy az adó mértéke csökkent már idén is (Balla György: 13 százalék áfa!), a gazdagabbaktól több adót szedünk be, és a gazdaság fejlesztése érdekében visszaforgatjuk (Halász János: Ne röhögtess már!), valamint a szegényeknek, az elesetteknek támogatásként, segélyként, esélyteremtő programokkal visszajuttatjuk ezt. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból, köztük Font Sándor: Gázár! - Az elnök csenget.) Tehát nem fordított Robin Hoodként működünk, hogy a szegényektől elszedjük, és a gazdagoknak adjuk oda, hanem a mindenkitől, de elsősorban a gazdagoktól beszedett adókat a szegényeknek próbáljuk meg visszajuttatni. (Balla György: És magunknak adjuk! Tartjuk a markunkat!)
Kedves Fiatalok és kedves Középkorúak! Egypár szót hadd mondjak arról, hogy a nyugdíjasok tekintetében ez a kormány mit cselekedett. Azt már mindenki tudja, hogy amit az Orbán-kormány elvett, 52 milliárd forintot a nyugdíjasoktól, azt mi visszaadtuk; átlagosan 19 ezer forint jutott minden egyes nyugdíjasnak ebben a hazában. (Közbeszólás a kormánypárti padsorokból: Így van!) A 13. havi nyugdíj befizetését vagy bevezetését… (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Jól van, értjük, ne szóld el magad!) Elnézést kérek… (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból: Villanyszámla! - Az elnök csenget.) A 13. havi nyugdíj bevezetését megígértük, és már tavaly az első heti, idén pedig az első és második heti, vagy ahogy jobban ismerik, az 53. és 54. heti nyugdíj kifizetése is megvalósul. (Halász János: És vissza is fizethetik a nyugdíjasok kamatostul!)
Az inflációt meghaladó mértékű nyugdíjemelésekre került sor, ezáltal a nyugdíjak reálértéke, vásárlóértéke jelentős mértékben javult. Az özvegyekről, az özvegyi nyugdíjban részesülőkről sokáig csak szavakban és nem tettekben került szó itt a Házban. (Halász János: Szép gondolat volt!) Az özvegyi nyugdíj 50 százalékos mértékű emelésére került sor az elmúlt két évben, az idei év novemberétől már az özvegyen maradt nyugdíjasok volt házastársuk után nemcsak annak nyugdíjának 20 százalékára, hanem novembertől már 30 százalékára jogosultak. Ez, hogy hétköznapi nyelven fejezzük ki, a korábbi, az önök idejében kapott özvegyi nyugdíj 10 ezer forintos átlagos összege helyett már 15 ezer forint körüli összeget jelent. Hárommillió nyugdíjas, 600 ezer özvegyi nyugdíjas életszínvonala emelkedhet, emelkedik.
Persze nincs még itt a Kánaán, de kellett másoknak is; kellett a gyermekes családoknak is. És hogy a két generáció között az egyik legjobb átjárási pontot említsem, ez a nagymamagyes. A nagymamagyes, amely korábban, az önök idejében úgy működött, hogy valaki választhatott: egész életében dolgozva vagy a nyugdíjat kéri, vagy a gyest. Mi pedig azt tettük, és úgy vezettük be ezt az intézkedést, hogy a nyugdíj szerzett jogon továbbra is jár, és a gyes pedig igényelhető és igénybe vehető. Tehát mindkét juttatásra jogosult az illető nagyszülő. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.)
Kedves Idősebbek! A gyermekek, unokák, gyermekes családok támogatása is jelentős mértékben növekedett. A családi pótlék több mint 28 százalékkal emelkedett eddig, bevezettük a 13. havi családi pótlékot. Nőtt a családi pótlékra jogosultsági korhatár. Ha közoktatási intézményben tanulóról van szó, akkor már 23 éves korig fog kitolódni a családi pótlékra való jogosultság határideje. A gyermekszületéskor ma már 50 százalékkal nagyobb az egyszeri anyasági támogatás összege, ikrek esetében pedig gyermekenkénti összege 100 százalékkal emelkedett. Több ezer ikergyermeket nevelő szülő, család dupla gyesben részesül, és nemcsak a gyerek 3 éves koráig, hanem a tankötelezettségig, hogy hétköznapi nyelven fogalmazzunk, a gyermek 6 éves koráig dupla gyest kapnak azok, akik ikergyermekeket nevelnek.
És egy olyan intézkedés, amely lehet, hogy nem jelentős, lehet, hogy nem olyan nagy anyagi kihatással jár, de mégis a szemléletet mutatja, hogy mi mire törekszünk: azok az édesapák, akiknek gyermekük születik, a gyermek születését követően öt napig otthon maradhatnak szabadságon. Ez látszólag nem egy jelentős intézkedés, de higgyék el, nagyon sokan veszik igénybe, és nagyon sokan örülnek annak, hogy otthon maradhatnak a gyermekükkel, a családjukkal, az újdonsült családjukkal, és úgy, hogy nem nekik vagy a munkaadónak kell ennek a költségeit fizetni, hanem az állam vállalja át a pótszabadság költségeit.
Itt tehát értékrendbeli különbségről van szó: mi az elesettek, a gyengék, a szegények mellé állunk, mert úgy gondoljuk, a hatalmasok mellett harcolni nem nagy érdem.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť