BURÁNY SÁNDOR

Full text search

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Asszony! Való igaz, a kormány egyik legfontosabb feladata az, hogy új munkahelyek jöjjenek létre az országban. Ennek számos feltétele van. Számos feltétele van, és ezek egy részét maguk a vállalkozások a munkavállalók szorgalmával teremtik meg. Ezeket az állam, a kormány a maga közvetett eszközeivel támogatja. Támogatja autópálya-építkezéssel, ami a beruházások egyre fontosabb feltétele; támogatja az adók mérséklésével, utalok e helyütt a tételes egészségügyi hozzájárulás csökkentésére és 2006-ig történő teljes eltörlésére. Mindezek mellett a kormány viszont közvetlen eszközökkel is segíti az új munkahelyek létrejöttét, illetve az átmeneti nehézségekkel küszködő munkahelyek, vállalkozások megtartását.
Engedje meg, hogy az ön megyéjére vonatkozó néhány számot ismertessek ezen tevékenységről. Ha megnézzük a munkahelyteremtő támogatásokat, akkor 2003-ban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több mint 1 milliárd forintot költöttünk munkahelyteremtésre, 2004-ben az eddig megítélt összeg meghaladta a félmilliárd forintot, és ezen támogatások segítségével Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több mint 1700 új munkahely jött létre.
Egy személyes élményemet is hadd osszam meg önökkel, hiszen azt, hogy igenis van remény, éppen egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei beruházás mutatta meg teljesen világosan, amikor Baktalórántházán, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szívében, az ország egy olyan kistérségében, ahol a munkanélküliség messze meghaladta eddig az országos átlagot, tudtunk alapkövet letenni egy ottani vállalkozás segítségével, és a kormány támogatásával ez a vállalkozás, ez az egy cég ma már több száz embernek ad munkát Baktalórántházán.
Ha megnézzük a munkahelymegtartó támogatásokat, azt a fajta támogatást, amelyet átmenetileg bajba került cégeknek ítélünk oda annak érdekében, hogy a munkahelyeket megőrizzük, akkor 2003-ban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több mint 84 millió forintot költöttünk, de az idei támogatásra fordított összeg is közel 7 millió forintos. Ebből is egy példát hadd emeljek ki, a munkahelymegtartó támogatásokból egy példát. Éppen ezzel, például ilyen támogatással vált lehetővé, hogy Kisvárdán az a cég, amely bajba került, egy másik cég segítségével talpra tud állni, és munkahelymegtartó támogatás segítségével több mint 200 ember munkahelyét sikerült megőrizni.
Ami a két példában közös volt, az a felnőttképzés, képviselő asszony, hiszen mind a két esetben, akár a munkahelyteremtő támogatás, akár a munkahelymegtartó támogatás esetében is, a felnőttképzés keretében odaítélt segítség kiemelt szerepet játszott a munkahelyek teremtésében és megtartásában. Hiszen ma már egyre nyilvánvalóbb, hogy a munkaerő-piaci igényekhez kevés a tőke önmagában, ha a munkavállaló-versenyképesség ezen követelményeknek nem felel meg, és hogy azonnal, gyorsan a munkavállalók százait képessé tegyük a technológiákkal való bánni tudásra, ennek érdekében a felnőttképzés keretében tudtunk és tudunk a jövőben is segítséget adni.
Összegezve tehát, az ön megyéjében, az ön városában, mint cseppben a tenger, tükröződnek az országos foglalkoztatási tendenciák, hiszen szemben a 2001. évvel - amelynek során a foglalkoztatottak száma csökkent, és az előző kormányzati ciklus örökségéből ez nagyon kellemetlen örökség volt -, az elmúlt két évben a foglalkoztatottak száma közel százezer fővel bővült, és ez azt jelenti, hogy egy nagyvárosnyi emberrel több dolgozik az országban. Sok kis ilyen példából állt össze ez a szám, sok-sok ember, munkavállaló és vállalkozó erőfeszítése, szorgalma járult ehhez hozzá. A kormány ehhez azt tette hozzá, amit hozzátenni kötelessége volt.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť