CSABAI LÁSZLÓNÉ

Full text search

CSABAI LÁSZLÓNÉ
CSABAI LÁSZLÓNÉ (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Egy történetet szeretnék elmondani Nyíregyházáról, olyat, amelyik bármelyik magyar városban megtörténhetett volna. A rendszerváltást követően, a kilencvenes évek elején a városban szinte a teljes ipar tönkrement, nem használtak nekünk az oroszokat, ukránokat gúnyoló plakátok, a kormány e térséget elutasító magatartása, hiszen a város iparának termékeit korábban főleg az orosz piac fogadta. Aztán, mivel az emberek élni akartak, beindultak a kisvállalkozások a kereskedelemben, az iparban és a szolgáltatásban, és 1997- 2000 között új külföldi és magyar üzemek nyíltak, a régiek közül is több megerősödött, nyereségessé vált, így nőtt a foglalkoztatás, csökkent a városban és környékén a munkanélküliség.
Aztán 2001 végétől mintha átok ült volna rajtunk, először bezárt a Nyírség Ruházati Szövetkezet, mely több mint negyven évig szállította Nyugat-Európába az elegáns ruhákat; felszámolta magát a Háziipari Szövetkezet; 2000 és 2004 között folyamatosan épült le a városban a honvédség; és a 2003. év elején bezárta kapuit az a Szabolcs megyei tejipari vállalat, amelynek iparűzési adója mindig az első öt között volt a városban. Ekkor itt a parlamentben is többször felszólaltak fideszes képviselőtársaim, tették felelőssé a kormányt, az önkormányzatot, pedig valamennyien tudtuk, hogy a forint túlzott erősödése, az export elértéktelenítése hozta azt, hogy a korábban versenyképes ágazatok gazdaságtalanná váltak. Járai Zsigmond, a jegybank elnöke nyíregyházi látogatásakor maga is elmondta, az euró gyors bevezetése érdekében ez a folyamat előrelátható és elkerülhetetlen volt.
A nyíregyházi cipőgyár, konzervgyár jelenleg is küzd ezzel a problémával. Kérem a kormány segítségét, hogy ne jussanak megszűnt társaik sorsára. Mind a két üzem fontos a térség számára, nem tudjuk, nem akarjuk elfogadni az “elkerülhetetlen” kifejezést.
Aztán 2003 második felében történt valami: biztossá vált az autópálya építése, látszottak a Medgyessy-kormány törekvéseinek a jelei. Több hónapos tárgyalás után először az Electrolux jelentette be 17 milliárd forintos fejlesztését, majd bővült a logisztikai központ, a múlt héten a Michelin döntött úgy, hogy Európában Nyíregyházán fogja gyártani a személyautó-gumiabroncsokat, és ehhez új üzemeket fog építeni. Naponta tárgyalunk magyar és külföldi beszállítókkal, akik az ipari parkunkban vagy a környéken, Szabolcs vagy Hajdú megyében fognak új üzemet építeni.
Ha sikeresek lesznek a beruházások, és miért ne lennének azok, akkor a városban több mint 1500 új munkahely várja a felkészült szakembereket, a környéken további 600-700 új munkahely létesül. Ez kétszer annyi, mint amennyi az elmúlt években megszűnt.
Köszönjük a beruházó vállalatok vezetőinek a bizalmat, a kormány és a minisztériumok igen hathatós közreműködését és mindenkinek a segítségét, aki hozzájárult a sikerhez - igen, a sikerhez. Mondom ezt akkor is, ha néhány ellenzéki képviselőtársam arcán nem láttam örömöt, amikor a hírt a képviselő-testület ülésén bejelentettem.
Azóta se értem, miért nem tudunk együtt örülni közös munkánk sikerének. Azóta se tudom, hogyan lehet mást mondani adatokkal és tényekkel bizonyított dolgokról. Én igenis örülök, és mindent megteszek, hogy a város lakossága saját sikerének érezze az M3-as autópályát, az elkerülő és bevezető utak építését, az új üzemek létesítését, minden egyes új munkahelyet, a könyvtár, a szociális otthon felújítását, a háromezer új szennyvíz- és ezer új ivóvízbekötést, a több mint ezer használatba vett új lakást és a háromezer, felújítás alatt levő házgyári otthont.
(13.40)
Tisztelt Képviselőtársaim! Április 30-án minden korosztály számára értékes programmal, tánccal, dallal léptünk át az Európai Unió láthatatlan küszöbén. Most itt vagyunk. Mondják sokan, hogy elértük a célt. Pedig valamennyien tudjuk, hogy a neheze most következik. Versenyképesnek kell lennünk a szakképzésben, a felsőoktatásban, az infrastruktúrában. Együtt kell működnünk, mert egyedül gyengék vagyunk. Az elérhető 1350 milliárd forint fejlesztési forrás megszerzése, ezzel új munkahelyek létesítése, az oktatás, az egészségügy színvonalának javítása valamennyiünk közös ügye.
A legjobb szociálpolitika a munka, a legjobb romapolitika a munka, a legjobb ifjúságpolitika a munkához, az oktatáshoz jutás esélye. Erre van szüksége Kelet-Magyarországnak, erre van szüksége Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének, erre van szüksége az országnak (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy jobban, könnyebben, szebben élhessen mindenki ebben a hazában, közös otthonunkban, Európában. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť