HERÉNYI KÁROLY

Full text search

HERÉNYI KÁROLY
HERÉNYI KÁROLY (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Én azt hittem, egy kicsit ünnepélyesebbre sikeredik ez a mai nap, hiszen ez az első nap az Országgyűlésben, amit az Európai Unió teljes jogú tagországaként élünk meg.
Számokat hallottunk az államtitkár úrtól, ami szép és fontos dolog, de ilyenkor azért illő emlékezni arra a tizennégy esztendőre, ami mögöttünk áll. És talán az MSZP-s képviselőtársam elszólta magát, hogy a legnagyobb rendszerváltó párt az MSZP volt, hiszen akkor ellenzékből talán harmincnál valamivel több képviselővel segítették ezt a nehéz munkát. De emlékeznünk kell Antall Józsefre, a kormányára, a százhatvannégy akkori magyar demokrata fórumos képviselőre, akik 1991-ben megkezdték ezt a munkát. És büszkeséggel kell hogy eltöltsön mindnyájunkat, hogy annak az Országgyűlésnek lehetünk a tagjai, amely törvénybe iktathatta a csatlakozást.
Mi volt az elmúlt tizennégy esztendő három legnagyobb lépése? Az első maga a rendszerváltás, amely megteremtette számunkra a többpárti parlamenti demokráciát, és elhozta a szabadságot. A Varsói Szerződés felbomlása után szükség volt az ország katonai biztonságáról gondoskodni - ez is az első kormány idején elindult folyamat volt, amely '99-ben fejeződött be a NATO-tagságunkkal. Május 1-jén a harmadik legalább ilyen fontos és ilyen léptékű eseményre került sor a magyar nemzet életében: egy olyan gazdasági közösséghez csatlakoztunk, amely vélhetően később politikai közösséggé válik, amely talán megteremti a magyarság számára a gazdasági jobb lét feltételeit, az életszínvonal növekedését, a gazdaság növekedésének a lehetőségét.
Én kívánom, hogy minden parlamenti képviselő, üljön bármely frakcióban, az előttünk álló feladatokat összefogva, összehangoltan, a nemzet érdekében folytassa!
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok, szórványos taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť