BOLDVAI LÁSZLÓ

Full text search

BOLDVAI LÁSZLÓ
BOLDVAI LÁSZLÓ, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Állami Számvevőszék 2003-ban a szervezet elnöke és az Országgyűlés számvevőszéki bizottsága által jóváhagyott, illetve véleményezett ellenőrzési terv alapján végezte a tevékenységét. Kapacitásának - ahogy az elnök úr a szóbeli expozéjában is említette - közel 63 százaléka a törvényekben előírt évenkénti, kétévenkénti, illetve rendszeres feladatok teljesítése, míg a többi az elnöki döntés, illetve kormányfelkérés következménye volt. Tevékenységük több mint 60 ezer ellenőrzési munkanapot igényelt. Tervükben 75 téma szerepelt, amelyből 24 2002-ben kezdődött, 26 pedig áthúzódott az idei évre. 2003-ban 56 ellenőrzésről készült jelentés.
Ha az ellenőri munkanapok felől közelítünk, azok közel 85 százaléka a költségvetés és zárszámadás, a költségvetési fejezetek, az önkormányzatok és az állami vagyon területére irányultak. Értékválasztáson alapszanak és a stratégia alapvető célkitűzéseit tükrözik az elnöki döntési hatáskörben meghatározott ellenőrzési témák. A költségvetési pénzfelhasználással járó és jelentős kockázatot hordozó feladatok a nemzetgazdaság, illetve a közszféra versenyképességének kritikus pontjai, és nem utolsósorban a lakosság életminőségét befolyásoló területek átvilágítása.
A jelentésben összegzett és általánosított tapasztalatok megegyeznek a 2002-ben megfogalmazottakkal, a vizsgált kérdésekben a korábbiakkal megegyező, közel azonos megállapítások születtek. A 2002. évi mérleg főösszegei és hiánya jelentősen meghaladták a többször módosított előirányzatokat. A költségvetés év végi bruttó adóssága a 2001. évi 51,9 százalékról 54,3 százalékra emelkedett. A tárcák feladatváltoztatási törekvései ugyan hatottak az intézményi struktúrákra, de az intézményrendszer szűkítése továbbra sem értékelhető. Ismételten hangsúlyozza a jelentés a költségvetési tervezés új alapokra helyezésének szükségességét, mert a költségvetési kockázatok egyértelműen tartalmi hiányosságokra vezethetők vissza. Több mint támogatandó a költségvetési gazdálkodásban megállítani a felpuhulást, mert az a szükséges fordulatot, irányváltást akadályozza.
Hozzászólásomra készülvén átnéztem a tavalyi jegyzőkönyveket. Örömmel állapítottam meg, hogy a vitának az akkor is magas szintűnek minősített jelentésnek vannak kézzel fogható eredményei is. Szabályozottabbá vált az a feltétel- és követelményrendszer, mely keretei között az állami és önkormányzati gazdálkodás folyik. Ezzel a számon kérhetőség követelménye jórészt megvalósul, de a nagy stratégiai, több kormányzati cikluson átívelő, konszenzusos megoldásokkal még azt gondolom, adós a tisztelt Ház.
Az Állami Számvevőszék tevékenységének feltételei javultak, erősödött függetlensége, reálissá vált egy olyan törvény előterjesztése, amellyel a tisztelt Ház az állam legfőbb pénzügyi ellenőrző szerveként határozná meg az Állami Számvevőszéket. Az Állami Számvevőszék felkészült az INTOSAI 18. kongresszusára, amelynek házigazdája Budapest lesz. Ez számomra két dolgot is jelent: egyrészt az Állami Számvevőszék szakmai tevékenységének nemzetközi elismertségét, másrészt reálissá vált, hogy a számvevőszéki ellenőrzések nemzetközi központja hazánk fővárosában lehet.
Hozzászólásomban további két kérdésről szeretnék bővebben szólni. Elsőként az ellenőrzési tevékenység hasznáról, az ellenőrzés olyan felfogásáról, amely a végrehajtás minden mozzanatában jelen van, és nemcsak az eredményt veti össze a céllal. A jó gazda szeme hizlalja a disznót mondást meghaladva az ellenőrzésnek a megelőzést kell szolgálnia. Visszatartó erején, bizalomnövelő hatásán túl felbecsülhetetlen és rendszerszemléletű az Állami Számvevőszék javaslatainak haszna. Az úgynevezett nagy ellátórendszerek működési hibáinak feltárása az az ösztönzés, amely ezeknek a rendszereknek az átfogó, komplex korszerűsítése nélkül csak - bár nagyon fontos - tüneti kezelés. A szocialista frakció egyetért azzal, hogy ezekhez a politikai konszenzus megteremtésével halaszthatatlanul hozzá kell nyúlnunk.
A hasznosulás másik aspektusa az Állami Számvevőszék ellenőrzési tapasztalatainak és ajánlásainak elfogadása, befogadása. Örömmel olvastam a jelentésben, hogy ez folyamatosan és kedvező irányban változott. Természetes az az igény is, melyet a tisztelt Ház a tavalyi állami számvevőszéki jelentés kapcsán megerősített és az előttünk lévő jelentés is visszaigazol: az ÁSZ kövesse nyomon megállapításai, ajánlásai által válaszul született intézkedések, korrekciók létrejöttét, hatását. Az Állami Számvevőszék 2003-ban közel 300 javaslatot tett, amelyből 54 címzettje a kormány. A jelentés teljesen jogosan fogalmazza meg, hogy a tárcák felé tett indítványokra többségében születik intézkedés, de a több tárcát érintő, koncepcionális változtatások és közmegegyezést kívánó kormányreagálás nem egyértelmű. A szocialista frakció támogatja a kormány azon szándékát, hogy a belső kormányzati eljárási rendet úgy alakítsa át, hogy az az ajánlásokban foglaltak végrehajtását még hatékonyabban ellenőrizhesse, és felelős vezető hozzárendelésével folyamatosan tájékoztassa az Állami Számvevőszéket a végrehajtásról.
Évek óta vissza-visszatérő jelzés, hogy a költségvetési fejezetek belső ellenőrzési rendszere nem működik elég hatékonyan, amelynek egyik oka a jelentés szerint a hozzárendelt létszám hiánya. A központi költségvetés legnagyobb kockázatait jelentő kiadási és bevételi tételek elszámolásai, megbízhatóságának teljes körű minősítése a belső ellenőrző szervek segítségével történik. Belátható, hogy ennek hatékonysága a belső ellenőrök felkészültségén túl létszámfüggő is. Jogosnak tartom azt a szakmai türelmetlenséget, amely a zárszámadás megbízhatóságának mind mélyebb és mind teljesebb tanúsításához kötődik, ezért támogatom a határozati javaslat azon kitételét, amely az ennek megteremtésére meghatározott 2010. évi határidőt távolinak, és az e tárgyban hozott kormányrendelet felülvizsgálatát, illetve a határidő korrigálását indokoltnak és megkerülhetetlennek tartja.
(10.30)
Tisztelt Ház! Elnök Asszony! Tisztelt Elnök Úr! A jelentés több megfontolandó, továbbgondolásra alkalmas tapasztalatot és véleményt is felszínre hozott, ami a szűken értelmezett jelentéshez csak áttételesen köthető. Én ezeket is megköszönöm, és a Ház figyelmébe ajánlom.
Az előterjesztett határozati javaslattal a képviselőcsoportunk egyetért, azt támogatja. Nekünk, képviselőknek nagy segítséget, gyakran stabil szakmai eligazodási pontot jelent az Állami Számvevőszék jelentése, ezért tisztelettel szeretném megköszönni az Állami Számvevőszék 2003. évi munkáját.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť