BOTKA LAJOSNÉ

Full text search

BOTKA LAJOSNÉ
BOTKA LAJOSNÉ, az oktatási és tudományos bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az oktatási és tudományos bizottság március 10-én tárgyalta meg az Állami Számvevőszék 2003. évi tevékenységéről szóló jelentést. A bizottsági döntést ismertetem, amely egyhangú döntéssel általános vitára alkalmasnak tartotta a jelentést.
Ugyanakkor a bizottság, amikor a napirendi pont tárgyalását végezte, igen nagy aktivitással, természetesen elsősorban a tevékenységi körébe illő területeket vizsgálta, és mint bizottsági előadó, különös feladatot is kaptam a tekintetben, hogy a jelentésből következő, területünkhöz tartozó témákhoz a kisebbségi képviselői véleményeket is fogalmazzam meg itt, a bizottsági jelentésben. Ennek is eleget kívánok tenni.
A bizottság a jelentésből különösen a helyi önkormányzatok cél-, címzett, valamint normatív támogatásával, ezek mértékével foglalkozott, különös tekintettel vizsgálta a felsőoktatás helyzetét, a szakképzés és a szakképzési hozzájárulás mértékét, helyzetét. Ellenzéki képviselőtársaim a felsőoktatási integráció helyzetét elemezték. A jelentéssel összefüggésben, illetve annak a gazdasági szervezetekre vonatkozó megállapításait vitatva azt fogalmazták meg, hogy a felsőoktatási integráció jelenlegi állapotában mind szervezeti, mind szakmai, mind gazdasági tevékenysége elmarad attól a mértéktől, amelyet az integráció alapcéljaként fogalmaztunk meg. Szintén a felsőoktatásban megfogalmazott kritikai észrevételek közül az oktatói létszám, hallgatói létszám szimmetriájából következő kritikai észrevételt fogalmaztak meg, valamint a hallgatói kollégiumi ellátás mértékének az elégtelenségét fogalmazták meg.
A bizottsági vitában az oktatási és nevelési alapfeladatok ellátásában és ellátásáért felelős önkormányzati finanszírozás mértékéről tárgyaltunk. Úgy gondoljuk, úgy gondoltuk, és a jelentéssel összhangban erősítjük azt a felvetést, hogy az önkormányzatok feladatellátásának az áttekintése időszerű feladat. Mindenképpen fontosnak tartjuk azt a megállapítást, hogy az önkormányzati törvény ilyen típusú átvizsgálása is rendkívül fontos és időszerű.
Szintén fölvetődött az önkormányzatok témakörében az önkormányzati hitelfelvétel korlátjának a felülvizsgálata. A gyermeklétszám csökkenéséből adódó problémaként fogalmazta meg a bizottság azt a szinte kritikus helyzetet, hogy nagyon sok intézményfenntartó önkormányzat a normatíva igénylésekor, részben a statisztikai adatok bizonytalansága okán, részben pénzügyi kényszerből normatíva-túligénylővé válik, ugyanakkor a zárszámadásnál, az elszámolásnál adott esetben a parlament különös felelőssége, hogy törvény szerint, konzekvensen dönt-e, vagy eseti kivételeknek ad lehetőséget. Úgy gondolom, hogy ez a problémafelvetés mindannyiunk számára fontos üzenet.
Végezetül summázatként, hangsúlyozottan fogalmazódott meg az oktatási és tudományos bizottság ülésén, hogy a rendkívül tartalmas, szakszerű jelentésben megfogalmazott felvetések kormányzati hasznosítását a törvény-előkészítésben, a különböző szakmai anyagok elkészítésében rendkívül fontosnak tartjuk, ezért is nagyon fontos, hogy a bizottság egyhangúlag támogatta az általános vitát, és nagyon bízunk abban, hogy a vita során a megfogalmazott, feltárt anomáliák további pontosításával a kormányzati munka hatékonyságát is tudjuk segíteni.
Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť