DR. HAVAS SZÓFIA

Full text search

DR. HAVAS SZÓFIA
DR. HAVAS SZÓFIA, az egészségügyi bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Az egészségügyi bizottság március 17-i ülésén tárgyalta az Állami Számvevőszék 2003. évi tevékenységéről szóló jelentést. A bizottság tevékenységét közvetlenül és részleteiben, az Egészségbiztosítási Alap, az egészségügyi rendszer egésze és a fekvőbeteg-ellátás átfogó vizsgálata érintette. Számos olyan megállapítást tartalmazott a jelentés, ami valamennyiünk számára rendkívül nagy fontossággal bírt, és támogatásra méltónak találtuk.
Ahogy elnök úr szóbeli kiegészítésében már említette, a nagy ellátórendszerek közül az egészségügy helyzete, sorsa nagyon komoly befolyással bír a nemzetgazdaság egészére.
Amit a szóbeli kiegészítésben is külön hangsúlyozott az elnök úr - és ezt a bizottság ülésén is megállapította -: a fejlett nyugati országokban is, az EU országaiban is az egészségügy területén a közfinanszírozás a döntő. Bizonyítja ezt az, hogy a magánszféra nem tudja átvenni az állam alkotmányban és számos törvényben szabályozott felelősségét az egészségügyi ellátás területén.
A bizottság egyetértett azzal a megállapítással, hogy az egészségügy rendszerének egésze alulfinanszírozott. Ez vonatkozik az ellátórendszerre, de vonatkozik - ahogy elnök úr is említette - az egyéb kiegészítő pénzügyi helyzet alulfinanszírozottságára. Alátámasztja ez azt is, hogy át kell alakítani az egészségügyi rendszerünket.
Foglalkozott a jelentés kiemelten a bér- és a létszámgazdálkodás területével is. Itt az 50 százalékos béremelésnek köszönhetően már nem olyan alacsony a bérszínvonal, mint korábban, bár ez még mindig nincs összhangban azzal a rendkívül fontos és felelősségteljes tevékenységgel, amit az orvosok és a szakdolgozók végeznek.
A jelentés kiemelten foglalkozik az intézményi menedzsment szándékaival és akaratával az intézmények gazdaságos működésének területén. Itt meg kell említenem, hogy a bizottság ezzel a megállapítással teljes mértékben nem értett egyet, mivel a menedzsment tevékenységét jelentősen befolyásolja az a gazdasági környezet és az a gazdasági helyzet, amelyikben működik.
Az egyetemi klinikák gazdaságos működésével és egyensúlyának megteremtésével foglalkozik a jelentés. Ezt a bizottság is rendkívül fontosnak tartja.
Összegezve, a jelentés rendkívül alapos, számunkra is nagyon fontos megállapításokat tartalmaz, ezért a bizottság támogatja, és egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartja. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť