DR. HORVÁTH JÁNOS

Full text search

DR. HORVÁTH JÁNOS
DR. HORVÁTH JÁNOS, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! ÁSZ-elnök Úr! Beszámolóm, jelentésem valóban a költségvetési bizottság üléséről jön, ahol megvizsgáltuk az Állami Számvevőszéknek a 2003. évi tevékenységéről szóló beszámolót. Mint ahogy már itt hallottuk ma reggel dr. Kovács Árpád elnök úrtól az intézmény nevében, továbbá képviselőtársaimtól a bizottságok nevében, a kép alakul és igen hasznos, és ami kép alakul, ezt jó látni, még akkor is, ha nem mindig pozitív és előrehaladó lépéseket regisztrálunk, de jobb tudni, mint nem tudni.
Az Állami Számvevőszék ebben a folyamatban egy nagyon értékes intézménye a Magyar Országgyűlésnek, mondhatnám, Magyarországnak, nevezetesen: megmutatni, hogy mi hogy van. Ha szabad ilyen hasonlatot használnom, engem gyakran megvádolnak életemben azért, hogy közgazdász lévén szeretek medikai hasonlatokat használni, hogy az orvos hogy végzi a diagnózist, aztán annak nyomán mit csinál. Nos, az Állami Számvevőszék valami hasonlót tesz az én meglátásom szerint a költségvetéssel, a kormányzással, a törvényhozással és azon kívül más vetületeivel. Valóban, azok a szempontok, amiket a jelentésből olvasunk és kiolvasunk, rendkívül érdekesek.
A bizottsági ülésen is elmondtam, hogy ez egy rendkívül izgalmas olvasmány, akinek ahhoz van hajlandósága, hogy ezt izgalmas olvasmánynak tartsa. Itt a valóságról van szó. Számok, összefüggések, aki számára unalmas, más hullámhosszon van, és mulaszt valamit. Nagyon jó megvilágító, csak egy-két példát említek, ahogy az EU-csatlakozással foglalkozik a jelentés. Magyarország, kormányunk, törvényhozásunk és más intézmények, önkormányzat, mások, hogy is viszonyulnak ehhez a feladathoz, ehhez a folyamathoz? Aztán hasonlóképpen az önkormányzatok tekintetében érdekes rálátásokat tapasztalunk. Lényeges, talán a leglényegesebb, ha lehet ezt mondani, az én meglátásom szerint, ez a bizottsági ülésen is előkerült, a versenyképesség mint fogalom szemmel tartása, szem előtt tartása, és annak a tükrében nézni, értékelni dolgainkat.
A versenyképesség arról szól, hogy milyen hatásfokkal hasznosítjuk a termelőeszközeinket, intézményeinket, mert lehet azt rosszul és jól. A rosszul nem szükségképpen azt jelenti, hogy valaki botladozik, vagy valaki elsinkófálja a vagyont, hanem egyszerűen nem csinálja olyan jól, mint ahogy lehetne, legyen ez egy intézmény, legyen ez valami menedzsment, döntéshozó szervezet. A bizottsági ülésünkön ez határozottan előkerült többféle formában, és hangsúlyozódott akkor, amikor képviselőtársaink, majdnem mindenki megszólalt az ülésen, teljes létszámmal vettünk részt, az ellenzéki képviselők mindegyike szólt, volt aki kétszer is, kormánypártiak is, ez egy eleven ülés volt mindenkinek a hasznára.
Talán végső fokon mintegy összegezésként azt említeném, hogy kihangsúlyozódott az a meglátás, hogy az Állami Számvevőszék nem egy döntéshozó, egy managerial intézménye a Magyar Országgyűlésnek, Magyarországnak, hanem egy vizsgálódó, rálátó intézménye, és megvilágosodott számunkra megint az, hogy a jó rálátás, a jó vizsgálódás igenis segíti a jobb döntéshozatalt, tehát számunkra a jobb törvény meghozatalának a lehetőségét.
Ilyen szellemben a bizottság a jelentést elfogadja, és az Országgyűlésnek elfogadásra ajánlja.
Köszönöm. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť