DR. TURI-KOVÁCS BÉLA

Full text search

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA
DR. TURI-KOVÁCS BÉLA, a környezetvédelmi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Elnök Úr! Az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága következetesen évről évre megtárgyalja az ÁSZ-jelentést, célzatosan és céltudatosan, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy szeretnénk, ha a környezetvédelem, a természetvédelem irányába minél nagyobb figyelmet fordítana az ÁSZ. Nagy szükség van erre a környezet- és természetvédelem területén, ez kiderül a mostani ÁSZ-jelentésből is.
Ez az ÁSZ-jelentés, amely valóban mértéktartó, valóban kiegyensúlyozott, és azt kell mondanom, hogy a maga nemében a szakmaiságra törekvő, valami olyan megállapítást mégiscsak tesz, amely mellett, azt gondolom, nem mehetünk el kellő figyelem nélkül. Megállapítja ugyanis az ÁSZ, hogy évek óta 22-23 milliárd forintos olyan maradvány van, elsősorban a szennyvíztisztítás területén, amely indokolatlanul húzódik át újra és újra maradványként. És ez nem tegnap kezdődött, nem is tegnapelőtt, hanem hosszú-hosszú ideje így van. Ennek a felszámolására pedig összehangolt tevékenységre van szükség.
Az ÁSZ azt is megállapítja, hogy az önkormányzatok saját forrás hiányában magukra maradnak, miközben a közműolló állapota még mindig 50 százalék feletti. A megállapítások azt igazolják, hogy a beavatkozások elkerülhetetlenül szükségesek. Megállapítja továbbá az ÁSZ azt is - és úgy gondolom, ez egy nagyon fontos megállapítás -, hogy azok a források, amelyek nagyon jelentős beruházásokat indukálnak, térben és időben nem találkoznak egymással, hanem az a helyzet, hogy ezek egymás mellett elhaladva, időnként indokolatlan nagyobb forrásokat, máskor pedig forráshiányokat okoznak. Ezeken a területeken tehát a változások megkerülhetők.
A magunk részéről rendkívül fontosnak tartottuk és tartjuk, hogy az ÁSZ vizsgálta - és mi úgy gondoljuk, hogy ezt folytatni kell - a határ menti folyók esetében azokat az árvízvédelmi feladatokat és azok végrehajtását, ami akkor is elsőrangúan fontos kérdés, ha most éppen ebben az esztendőben kevesebb hó esett, mint az elmúlt esztendőkben. Azt azonban senki nem garantálhatja, hogy ez a következő esztendőben is így lesz.
(10.00)
Különösen fontos az ÁSZ tekintetében a mi véleményünk szerint az, hogy a Vásárhelyi-terv megvalósítása során, ahol a legkülönbözőbb számok forognak most már - 7 milliárd 700 milliótól 8 milliárd 500 millióig -, olyan valós számok kerüljenek a közvélemény elé, amelyek világosan jelzik, hogy itt nem akut árvízvédelmi beruházásról van szó, hanem hosszú távú beruházásról, és nem mellőzhető mindeközben és párhuzamosan a Felső-Tisza-vidéknél, a Középső-Tisza-vidéknél, egyáltalán az árvízzel fenyegetett térségekben az árvízvédelem helyzetének a megszilárdítása, az erre való források felhasználása.
A másik nagyon fontos terület a mi nézetünk szerint, hogy ha áthúzódó vizsgálatok lehetségesek - és lehetségesek, mert ezt az ÁSZ nagyszerűen megoldotta Ukrajna és Szlovénia esetében -, szeretnénk fölhívni innen is a figyelmét az ÁSZ-nak arra, hogy Horvátország irányába is szükséges. Az ott tervezett erőmű tekintetében az ÁSZ közreműködése jelentős, és azt kell mondanom, megkerülhetetlen, olyan fajta érveket biztosíthatnak számunkra, amelyek majd azoknál a tárgyalásoknál, amelyeknél el kívánjuk kerülni, hogy egy újabb feszültséggóc alakuljon ki az ország határa mentén, jól felhasználhatóak.
Szeretném nagy nyomatékkal mondani, hogy minden alkalommal a környezetvédelmi bizottság úgy ítélte meg, hogy az ÁSZ új és új olyan területeket igyekszik bevonni az ellenőrzésébe, amelyek a mi területünk, a mi ágazatunk számára rendkívül fontosak. Fontosak azért, mert a környezet- és természetvédelem területén megjelenő igen szerény források hatékony felhasználása alapvető ennek az ágazatnak a szempontjából.
Ahol a források viszonylag bőségesen állnak rendelkezésre - hangsúlyozom, viszonylag -, ott más helyzet van, és megint más helyzet van ott, ahol a szűkös forrásokat kell úgy felhasználni, hogy az a lehető legcélszerűbb legyen. Megítélésem szerint mindig elfogulatlanul, mindig pártatlanul az ÁSZ a jelentéseiben azokra az anomáliákra mutat rá, amelyek elkerülhetők, felszámolhatók. Ez történt most, ebben az esetben is.
A magunk részéről különösen fontosnak tartjuk, hogy a Fertő tó és a zalalövő-bajánsenyei vasútvonal építésénél olyan megállapításokat tesz az ÁSZ, amelyek hasznosíthatók, és a jövőre nézve is nagyon fontosak.
Tisztelt Ház! Összesítve: a környezetvédelmi bizottság, miután megtárgyalta az ÁSZ-jelentést, meghallgatta a jelentés kiegészítését, jó szívvel általános vitára alkalmasnak és támogathatónak ítélte az ÁSZ jelentését.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť