FARKAS IMRE

Full text search

FARKAS IMRE
FARKAS IMRE, a számvevőszéki bizottság alelnöke, a napirendi pont előadója: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt számvevőszéki Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Az Állami Számvevőszék februárban elkészítette jelentését a 2003. évi tevékenységéről, és benyújtotta azt az Országgyűlésnek.
A számvevőszéki bizottságunk ezt a jelentést március 9-i ülésén megtárgyalta, és ezzel összefüggésben döntött a hozzá kapcsolódó országgyűlési határozat tervezetéről. A vitát követően valamennyi bizottsági tag általános vitára alkalmasnak tartotta a jelentést, és egyhangúlag elfogadtuk a bizottság önálló indítványként beterjesztett országgyűlési határozattervezetét.
Engedjék meg, hogy néhány gondolatot hozzáfűzzek a határozattervezethez, és szóljak arról is, mi került be ebbe, miért, és mi nem került be a határozattervezetbe és miért.
(9.30)
A határozattervezet első pontjaként javasoljuk: állapítsa meg az Országgyűlés, hogy az Állami Számvevőszék az alkotmányban és a törvényekben előírt kötelezettségeinek 2003-ban is eleget tett, és fogadjuk el az elmúlt évi tevékenységüket bemutató jelentést.
Kedves Képviselőtársaim! Ez a megállapítás igen sommás kifejezés. Talán nem tükrözi eléggé az Országgyűlés által tárgyalt jelentések közötti különbségeket, és nem fejezi ki ez a mondat eléggé a minősítés tartalmát. Néha ezt mondjuk - jó szándékúan - a sokat vitatott, alig elfogadható produktumokra, és ezt használjuk az elismerésre méltóakra is.
Az Állami Számvevőszék munkája az utóbbi kategóriába tartozik. Működésük kiegyensúlyozott, ez tükröződik jelentéseikben és abban a jelentésben is, amely most előttünk áll 2003-ról. Látszik az alaposság, a szakszerűség, nincsenek bántó hibák, kerülik az aktualizálást, a politikai töltetet.
Bár a politika néha szemezget ki megállapításaik, javaslataik közül néhányat, összességében mégis valós tükröt tárnak elénk. Nézzük meg a mostani jelentésben lévő javaslatokat, és megállapíthatjuk belőlük, mit tettünk és mit nem tettünk meg évek óta, illetve azt is láthatjuk, mi áll előttünk. Lehet, hogy ezekből a javaslatokból nem lehet összeállítani egy-egy jó pártprogramot, de jó kormányprogramot feltétlenül össze lehetne állítani belőlük. Ilyen és ehhez hasonló megállapítások révén jó szívvel elfogadjuk a jelentést, és megköszönjük az Állami Számvevőszék vezetőinek és dolgozóinak munkáját.
Bizottságunk az országgyűlési határozat tervezetébe még három, kisebb súlyú feladatot is beépített. Ezek egyikeként az Országgyűlés felkéri a kormányt a hatáskörébe tartozó, a költségvetés zárszámadásának megbízhatóságát érintő, belső ellenőrzések gyorsabb végrehajtására. Azért van erre szükség, mert a zárszámadás adatainak megbízhatóságát tanúsító pénzügyi ellenőrzés csak ezekkel együtt tehető teljessé, mint ahogy ezt az imént Kovács Árpád elnök úr el is mondta.
Ennek hiányában az Állami Számvevőszék szerint gond lehet a 2004. évi zárszámadás minősítő véleményének kiadásával. Megítélésünk szerint ezt a problémát feltétlenül tisztázni kell, és ezt a helyzetet el kell kerülni. A bevezetés ütemezésére nincs határidő. Nincs arra nézve konkrét uniós előírás, de megvalósítását az Országgyűlés már korábban elfogadta.
Át kell tehát tekinteni, hol tartanak a minisztériumok a 805 intézmény belső ellenőrzésében. Tudtunkkal - az intézmények számát, az érintett összeget tekintve és a belső ellenőrök számát is figyelembe véve - rendkívül nagy a különbség a minisztériumok között. Feltétlenül összhangot kell teremteni ebben a kérdésben az Állami Számvevőszék és a kormány között. Kölcsönös érdek ezen feladat ütemes végrehajtása, nem állíthatunk ki magunkról rossz bizonyítványt egy önként vállalt feladat kapcsán. Erre tekintettel vettük fel ezt az ügyet az országgyűlési határozat tervezetébe.
Harmadik feladatként - mármint a tervezet harmadik feladataként - javasoljuk a kormánynak címzett javaslatok megvalósításáról, hogy a kormány adjon az ÁSZ-nak tájékoztatást, mert a kormányzati álláspontot tükröző vélemények jelenleg nem jutnak el az Állami Számvevőszékhez. A bizottsági ülésen ezt technikai jellegű problémaként értékeltük, és azt is megvitattuk, hogy helye van-e egyáltalán a határozatban.
Meggyőződésünk, hogy ha a kormány képviselője jelen van a bizottság ülésén, akkor talán tisztázhattuk volna ezt a kérdést, ami véleményem szerint valóban technikai jellegű, a megvalósítása sem igényel a kormánytól különösebben nagy feladatot. Mivel azonban nem tudtuk ezt a kérdéssort tisztázni, az országgyűlési határozatba ugyancsak felvettük.
Kedves Képviselőtársaim! A Számvevőszékek Nemzetközi Szervezete XVIII. kongresszusát az idén Budapesten rendezi meg. A kongresszus várhatóan Kovács Árpád elnök urat fogja a világszervezet elnökének megválasztani, amely nagy megtiszteltetés mind személyét, mind a Számvevőszék munkáját illetően. Ugyanakkor ez igényli, hogy a 2005. évi költségvetésben az elnöki teendővel járó feladatokhoz a költségvetés pénzügyi fedezetet is biztosítson, ezért ezt a kérdést felvettük 4. pontként az országgyűlési határozat tervezetébe.
Bizottsági ülésünkön 5. pontként felmerült, hogy az Állami Számvevőszék alelnökei megválasztásának ügyét is vessük fel. Közel három éve nincs megoldva az Országgyűlés által az Állami Számvevőszék alelnökeinek megválasztása.
Ez komoly mulasztás, sajnos az Országgyűlés esetében nem az egyedüli, de az Állami Számvevőszék működése szempontjából eddig is fontos volt, a jövőre nézve pedig még fontosabb. Alakult erre végeredményben már bizottság is, de hasztalannak bizonyult. Sajnos, nem az ilyenkor szokásos vita miatt hiúsul meg az alelnökök megválasztása, azaz nem az a probléma, hogy nincs konszenzus a jelöltek személyét illetően, hanem az a probléma, hogy még jelölés sem történt meg. Az a nagyobb ellenzéki párt, amely az ország minden gondját fél kézzel megoldaná, nem akar vagy nem tud jelölteket megnevezni - nyilván az elsőről van szó.
A bizottsági ülésen is felvetettem: foglaljuk bele a határozatba a jelöltállítás kötelezettségét, és adjunk határidőt a választásra. Végül a bizottsági vita során arra a következtetésre jutottunk, hogy ennek a pontnak a szerepeltetésével nem kellene kétségbe vonni azt a helyzetet, hogy az Állami Számvevőszék munkáját vélhetően valamennyi parlamenti párt pozitívan ítéli meg, és ha egy ilyen pontot szerepeltetnénk, elképzelhető, hogy gondot jelentett volna ez az országgyűlési határozat elfogadásánál. Ezért nem szerepeltettük ezt a kérdést az országgyűlési határozatban.
Kedves Képviselőtársaim! Ilyen indokok és vélemények alapján készült el az az országgyűlési határozattervezet, amely önök előtt áll. Kérem, vitassuk meg ezt a tervezetet, és a számvevőszéki bizottságban kialakult vitát és álláspontot alapul véve az Országgyűlés ezt a határozattervezetet fogadja el.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť