JAUERNIK ISTVÁN

Full text search

JAUERNIK ISTVÁN
JAUERNIK ISTVÁN, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Az Országgyűlés költségvetési és pénzügyi bizottsága március 10-én tárgyalta meg a J/8813. számú jelentést az Állami Számvevőszék 2003. évi tevékenységéről. A bizottság a vita végén egyhangú szavazással általános vitára alkalmasnak tartotta a jelentést. Engedjék meg, hogy röviden szóljak a vitában elhangzott néhány gondolatról.
Elsőként az a kérdés merült fel, hogy az állam mint tulajdonos, milyen tulajdonos, valóban jó gazda-e, vagy kevésbé jó gazda. E kérdés gyakran fölmerül, és ennek a megválaszolásában az Állami Számvevőszék tevékenységének nagyon nagy szerepe van. Konkrétan abban, hogy az Állami Számvevőszék munkája, tevékenysége nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egyre jobb gazda legyen az állam; tehát az Számvevőszék megállapításai, javaslatai mind abba az irányba hatnak, hogy az állam egyre jobb gazda legyen.
Szóba került magának a jelentésnek az értékelése is. Az előző években készült jelentésekkel összehasonlítva azt kell látni, hogy a 2003. évi jelentés szerkezetében egy kicsit változott; a tapasztalatokról nagyobb terjedelemben szól a jelentés, és valamivel kisebb terjedelemben szól magáról a Számvevőszék munkájáról, a működésről. Úgy ítéltük meg, hogy ez helyénvaló dolog így; az előző évben jelentősebb szervezeti változások történtek a Számvevőszék életében, 2003-ban már ilyen jelentős változások nem voltak.
A jelentés tartalmi megítélését nagyban minősíti az, hogy akár kormánypárti, akár ellenzéki képviselők igen gyakran használják munkájuk során, igen gyakran idéznek, megállapításaikat igen gyakran támasztják alá az Állami Számvevőszék jelentéséből kivett idézetekkel, részletekkel, megállapításokkal.
Egyértelmű, hogy az egyik legnagyobb segítség a képviselői munka során az Állami Számvevőszék jelentése, és nemcsak ez az éves jelentés, hanem az elmúlt évben mind az 56 jelentés, amely publikálásra került a Számvevőszék részéről.
Szóba kerültek önkormányzati ügyek, önkormányzati kérdéskörök is. Az Állami Számvevőszék munkájának egyik legjelentősebb tevékenysége az önkormányzatok ellenőrzése és ezek a megállapítások.
(10.10)
Szóba került a vita során a működési kiadások aránya, ez már nem annyira a jelentéshez kapcsolódott, inkább az önkormányzati költségvetés helyzetére irányult, ugyanígy a megyei önkormányzatok pozíciója.
Szóba került az, és én ezt itt el szeretném mondani, hogy az Állami Számvevőszék a költségvetési törvényjavaslathoz készíti el az észrevételét és nem a törvényhez. Ez így helyénvaló, évek óta rendben történik a munka. Ugyanakkor azt látni kell, hogy a törvény és a törvényjavaslat nagyon sokszor és sok helyen jelentősen eltér egymástól, és kormánypárti képviselők szóvá tettük, hogy helytelen, amikor ellenzéki képviselők a törvényjavaslathoz készült ÁSZ-jelentést a törvény kritikájához használják fel. Nem merült az föl, hogy ezen változtatni kellene, csak mint tényre hívtuk erre föl a figyelmet. Tehát más dolog a törvényjavaslat és az ahhoz készült számvevőszéki észrevétel, és más a törvény.
Végül ellenzéki és kormánypárti képviselők részéről is a szakmai elismerés fogalmazódott meg, a hitelességet emelték ki képviselőtársaink és a bizalmat, amellyel a képviselők a Számvevőszékkel szemben rendelkeznek, tehát bizalmukról biztosították a Számvevőszéket, megköszönve az előző évi munkájukat.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť