DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Fontos az, hogy a temetkezésről szóló normák megalkotásával az állam körültekintően szabályozzon, és helyesen szabályozott viszonyokat teremtsen, hiszen mindannyiunknak célja az, hogy elhunyt szeretteink eltemetése méltóságteljes, kinek-kinek az érzései szerint kegyelemteljes vagy ünnepélyes megemlékezéssé változzék. Ezért is van az a különös figyelem, amelynek középpontjába került ez a mindösszesen 12 szakaszból álló törvényjavaslat.
A törvény hatálybalépése óta eltelt öt év igazolta, hogy a temetőkkel és a temetkezéssel kapcsolatos szabályok törvényi szintre emelése és a részletes kidolgozás segíti a temetőfenntartók tevékenységének ellátását, és a korábbiaknál lényegesen tisztázottabb helyzetet teremtett a temetkezési szolgáltatások piacán. Mára azonban azt igazolták a jogalkalmazói tapasztalatok, hogy a törvény fogalomrendszerében további pontosításokra van szükség, elsősorban amiatt, hogy élesebb határvonalat húzzunk a temetőüzemeltető és a temetkezési szolgáltatói feladatok, illetve a temetkezési és az egészségügyi szolgáltatások körébe tartozó feladatok között.
Életszerű módosítási igényként merült föl, hogy az élettárs is kötelezetté, illetve jogosulttá váljon az elhunyt eltemettetésére. A hatályos rendelkezéshez képest a módosítás szűkíti a telephelyengedély-köteles temetkezési szolgáltatások körét. A kötelezés azokra a szolgáltatási elemekre terjed ki, amelyek sérthetik mások kegyeleti érzését, illetőleg azokra, amelyek szakmai, közegészségügyi szempontból szigorú hatósági feltételekkel végezhetők. A hatályos törvény tiltja az egészségügyi intézményben temetésfelvétel céljára telephely létesítését. A módosítással azonban a tiltás kiterjed az egészségügyi, felsőoktatási intézményekre, a klinikákra és az igazságügyi orvostani intézetekre is.
Tisztelt Országgyűlés! Kérem tehát, hogy az alapos megtárgyalás és a mérlegelt módosító indítványokról való állásfoglalás után az Országgyűlés fogadja el.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť