DR. CSEPELI GYÖRGY

Full text search

DR. CSEPELI GYÖRGY
DR. CSEPELI GYÖRGY informatikai és hírközlési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Örömmel hallottam ezt az interpellációt, amelynek a hangneme - hogy úgy mondjam - kedvesen elüt az interpellációkra általában jellemző gonoszságtól, rosszindulattól, félreértelmezéstől, mert valóban, azt hiszem, teljesen egyek lehetünk azokban a célokban és azokban az eszközökben, amelyeket a képviselő úr az interpelláció során felvetett.
Talán egy ténykérdésben lehetne némi vitánk: én nem érzem ezt az expresszvonathatást, tehát nem érzem azt, hogy a csatlakozó országok, mint Fellini filmjében, csak a távolból láthatóak mint hatalmas tengerjáró hajók, és mi kint parkolunk a kikötőben. Valójában a középmezőnyben vagyunk, és a szélessávú előfizetések tekintetében, azt kell mondjam, hogy megelőzzük a csatlakozó országokat: 27 százalék az általános internethasználat, 12 százalék a háztartási penetráció, a közép- és kisvállalatok körében 40-50 százalékos a penetráció, és ami különösen előnyös, hogy a 25 év alattiak körében szinte százszázalékos az internethasználat, tehát ilyen értelemben azt kell mondjam, hogy a jövő itt van már. (Folyamatos zaj.)
Ami a használat egyéb tényadatait illeti, nagyon impozánsak az elmúlt két évben is a növekedési adatok, hogy 1,1 millió naponta azoknak a száma, akik valamilyen módon kíváncsiak egy internetes oldalra, és átlagosan hatvan oldalt töltenek le egy nap; az egyik esetben 100 százalékos, a másik esetben 250 százalékos a növekedés. De ezek a növekedések ilyen értelemben nem adhatnak hencegésre okot, hiszen itt a szükségletet tulajdonképpen csak növeli a kielégítés.
A versenyadataink, azt hiszem, nagyon előnyösek. Annak következtében, hogy az egységes hírközlési törvényt elfogadta a parlament, az internetárak, az internetszolgáltatás árának növekedése abszolút mértékben megállt, sőt a csökkenés a jellemző; ugyanúgy a mobilpercdíj esetében is 20 százalékos a csökkenés, és a csökkenésnek még csak az elején vagyunk. Tehát ilyen értelemben, amit közgazdasági könyvekben szoktak mondani a verseny hatásáról, az a valóságban, a gyakorlatban tapasztalható. Csak remélni tudom, hogy a parlament, amikor ma szavazni fog a vételkörzeti korlát feloldásáról - összhangban az európai normákkal - a kábeltelevíziós szolgáltatók esetében, amelyek már messze nemcsak kábeltelevíziót, hanem internetet, sőt telefont szolgáltatnak, akkor a parlament ezt a fajta versenylogikát a magáévá teszi, amelyet az egységes elektronikus hírközlési törvény tartalmaz.
Voltaképpen amiben tennünk kell - és ez nemcsak a parlamentnek, nemcsak a kormánynak, hanem a civil szervezeteknek, az üzleti szférának, a legkülönbözőbb társadalmi csoportoknak a dolga -, a kognitív lelki gátaknak a lebontása. Van egy technofóbia ebben a társadalomban, van egy olyan típusú konzervativizmus, amely szorongással, félelemmel tölti el az embereket az infokommunikációs eszközök használata kapcsán. Itt, a parlamentben is látom, hogy a többség nem használ laptopot, és nem feltétlenül csak azért nem használ laptopot, mert nincs rá szüksége, hanem azért, mert esetleg nem akarja használni. Ez a fajta tartózkodás a használattól, ez az, amin dolgozni kell.
A munkavállalói PC-program jelentőségének a megítélésében teljesen azonosak vagyunk. Feltehetően az ilyen alkalmak, mint ez a parlamenti kérdezz-felelek is hozzájárul a program népszerűsítéséhez. De valóban, a népszerűsítés érdekében sokkal, de sokkal többet kell tennünk, mert hihetetlen lehetőség van abban, hogy a munkavállalók a munkaadóktól gyakorlatilag ingyen kaphatnak bérleti, használati díjat PC-, illetve internet-, szélessávú internethasználat tekintetében.
Remélni tudom, hogy a közigazgatási eljárási törvény küszöbön álló reformja, valamint az új elektronikus információszabadság-törvény újabb lendületet fog biztosítani az internethasználatnak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť