LASZTOVICZA JENŐ

Full text search

LASZTOVICZA JENŐ
LASZTOVICZA JENŐ (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Sajnálom, hogy a tárcát most nem képviseli senki, de a korrektséghez hozzátartozik, az államtitkár úr jelezte, hogy egy elfoglaltsága miatt el kell mennie, de írásban meg fogja adni a választ, amelyet a jegyzőkönyv számára is el fog juttatni.
Amiről szeretnék beszélni, az egy igen fontos kérdés, úgy gondolom. Többek között azért is, mert a kultúráról szól nagyrészt a hozzászólásom, hiszen az országban az elmúlt években nagyon sok olyan komoly kulturális rendezvény volt minden évben megszervezve, amely több tízezer embert, sőt adott rendezvények akár több százezer embert is meg tudtak mozgatni, ami nagyon fontos volt a kultúránk megőrzésében. A tavalyi évben a minisztérium, a kulturális tárca kiírt egy regisztrációs pályázatot, amelynek az volt a feltétele, hogy az 50 millió forintot meghaladó költségvetésű rendezvények, fesztiválok jelentkezhettek. A pályázatot a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Turizmus írta ki közösen az SZTP-2004-TU jelzéssel, és a Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht. kapta meg a lebonyolítási jogot.
Tehát az volt a lényeg, hogy a pályázaton csak olyan fesztiválok jelenhettek meg, amelyeknek a minimum-költségvetése 50 millió forint volt. A pályázatra, amelynek beadási határideje 2004. október 31-e volt, számos tagfesztivál jelentkezett, összesen 111 pályázat érkezett be, tehát azt is mutatja ez a szám, hogy sok komoly rendezvény zajlik évente hazánkban. A szakma véleményét a pályázatkiírásnál és az előbírálatoknál meghallgatta a tárca, és mindenki örömmel fogadta ennek a pályázatnak a kiírását - a rendezvények már viszonylagos biztonságban érezték magukat -, hogy az állami támogatást, amelyre igényt tartanak a rendezvények sikeres megrendezéséhez, biztonsággal várhatták, és biztonsággal tervezhették a rendezvényeket.
A fesztiválszervezők részéről megkerestek, hogy jelezzem a tárca és a parlament irányában, hogy elég komoly problémák vannak. A pályázat beadásának a határideje 2004. október 31-e volt, és a pályázat kiírásában szereplő 90 napos határidő január 31-én járt le. Ez a pályázat, figyelemmel az 50 millió forintos határértékre, feltehetően a legnagyobb fesztiválokat érinti. A fesztiválszervezők komolyan vették a pályázat kiírását, és várták a választ is. Tagjaik körében meglehetősen nagy kétkedés és felháborodás veszi körül ezt a regisztrációs pályázatot.
A másik probléma az, hogy elterjedt az a hír, hogy azok a pályázó fesztiválok, amelyek beadták erre a regisztrációs pályázatra a pályázataikat, a regionális idegenforgalmi bizottságok pályázatain nem indulhatnak. Nagyon komoly gondot jelentett még az is, hogy az elmúlt évben, amikor az idegenforgalmi vonzerővel bíró rendezvények pályázata a Nemzeti Kulturális Alaphoz került, ez mindössze csak 200 millió forinttal rendelkezett, és a szakma azt hitte, hogy ennél mélyebb pontra már nem kerülhet az állami támogatások sora, de kiderült a szervezők véleménye szerint, hogy ez mind nem igaz, hiszen amit leírtak nekem szó szerint, mindaz, ami ebben az évben történik a regisztrációs pályázattal, az áprilisban még kiírásra sem került RIB-pályázatokkal, ez minden elképzelést felülmúl.
Úgy gondoljuk, hogy ez több mint szakmai tévelygés, ez a magyar fesztiválok, a rendezvényszervezők, az ügy megcsúfolása. Józan ésszel fel nem fogható, mifajta szakmai szemlélet az, amely még április közepére sem képes nyilatkozni arról, hogy milyen pályázati alapokból lehet majd rendezvényeiket megszervezni. Figyelemmel a 90 napos elbírálási időre, ami a mai naptól számítva, ha ma lenne a kiírás, akkor is július közepe lenne, hogyan lehet majd megkezdeni ezeknek a fesztiváloknak a megszervezését? Ha az a cél, hogy a magyar kulturális életből kiirtódjanak a fesztiválok, akkor természetesen a legjobb eszközöket használják a döntéshozók. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Úgy gondolom, hogy ez nagyon kemény kritika a mostani kormányzat felelőtlenségére, és erre szerettem volna választ kapni, és remélem, meg is fogom kapni a választ, hiszen ezen fesztiválok - ami a kezemben van, az 28 nagy fesztivál, amely, mondom, több tízezer, adott esetben százezer embert vonz - megrendezése kerül veszélybe.
Köszönöm szépen.
(23.00)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť