PÁNCZÉL KÁROLY

Full text search

PÁNCZÉL KÁROLY
PÁNCZÉL KÁROLY (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A közalkalmazottak számára nem indult túl jól ez az év. Azzal kellett szembesülniük, hogy a kormány elvette tőlük egyhavi illetményüket.
2005-től ugyanis a kormány megszüntette a 13. havi illetményt, és helyette bevezette a nulladik havi juttatást. A nulladik havi illetmény 2005-ben jár először, a 13. havi illetmény pedig 2004-ben járt utoljára. Azaz csak járt volna, ugyanis ennek kifizetéséről a kormány elfelejtett gondoskodni. Talán abban bíztak, hogy mivel a 13. havi illetményt sok helyen amúgy is csak januárban fizették ki, nem tűnik majd fel, hogy eltűnt egyhavi bér.
De nem így történt! A pedagógusok az Alkotmánybírósághoz fordultak, a rendőrök pedig ennél egyszerűbb és gyorsabb utat választottak: perelnek. Szögezzük le: nevezzük 13. havi vagy nulladik havi illetménynek, ezt a juttatást annak lényege szerint minden közalkalmazottnak meg kell kapnia, jogosultak tehát erre a plusz egyhavi illetményre. Ennek kifizetésére pedig a 2004. évben nem került sor. Ezt egyébként már a kormány sem vitatja, hiszen maga a kormányszóvivő, László Boglár is elismerte, hogy igazuk van a kifogással élőknek.
A helyzet tehát most az, hogy a kormány elvett a pedagógusoktól, orvosoktól, rendőröktől - és még lehetne folytatni a sort - egyhavi bért.
(14.40)
Hiába a kormányzati beismerés, Magyar Bálint, az oktatási miniszter, nem tesz semmit - vár. Nyilván arra vár, hogy lesznek, akik nem perelnek, s ez a pénz megmarad az államkasszában. Volt már erre példa, ugyanezt a tisztességtelen politikát folytatták a kismamák elmaradt járandósága esetében is. A pedagógusok és a közoktatás területén dolgozó többi közalkalmazott nehéz helyzetben van. Ők ugyanis nem léphetnek fel a rendőrökhöz hasonlóan, nem perelhetik be a területükön illetékes minisztériumot. Ők, ha a pénzükhöz akarnak jutni, akkor csak közeli munkatársukat, az óvoda, iskola vagy a kollégium vezetőjét perelhetik. Könnyű belátni, hogy sokan végiggondolják, milyen következményekkel járhat ez egy nevelőtestület életében. A döntés azért is nehéz, mivel nyilvánvaló az is, hogy az intézmény vezetője nem felelős az eltűnt bérért.
Tisztelt Államtitkár Úr! Remélem, egyetért velem abban, hogy ez a játszma cinikus és tisztességtelen. Felelős vezető nem járhat el így. Ezért kérdezem öntől, nem gondoltak-e még arra, hogy az lenne a méltányos és korrekt eljárás, ha kezdeményeznék az elmaradt juttatás kifizetését. Mikor kívánják kifizetni a pedagógusok 2004. évi 13. havi illetményét? Miért akar a kormány 150-200 ezer embert arra kényszeríteni, hogy pereskedjen?
Köszönöm, és várom válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť