DR. PERSÁNYI MIKLÓS

Full text search

DR. PERSÁNYI MIKLÓS
DR. PERSÁNYI MIKLÓS környezetvédelmi és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A válasz: nem.
A Balatonért aggódás közös - kezdtem volna április 11-én, amikor ön interpellált volna, de akkor arra nem került sor, ugyanebben az ügyben. Azóta, úgy tűnik, kicsit kiterjedt a fantáziája, most már hozzákapcsolja a miniszterelnököt meg kabinetfőnökét, és spekulációkról vizionál. Nem kell ezzel fáradni!
Mi is történik a valóságban? Egy cég nyílt pályázaton értékesíti ingatlanállományának azt a részét, amelyre a működéséhez nincs szüksége. Ez persze nem az a rész, amit ön emleget, de ezt ellenőrizheti, hiszen napilapokban megjelent, arra bárki pályázhatott. Azok a pályázatok nyerhetnek, amelyek a legjobb pályázatot adták.
Ha a tényeket nézzük, akkor nézzük meg az előzményeket is! A részvénytársaság már 1998-tól veszteségesen gazdálkodott, például 2001-ben mérleg szerinti eredménye mínusz 355 millió forint volt. Az első nagymértékű ingatlanértékesítés 2000. év folyamán történt. A megelőző ciklusban adták el például a nagy értékű hévízi angolnatelepet, továbbá számos szolgálati lakást, három erdőrészletet, négy halastavat, egy ipartelepet és egy tógazdaságot.
Hasonlóan történt ez az ugyancsak állami tulajdonú hortobágyi halgazdaság esetében is az előző ciklusban, tehát azokat is értékesítették az Orbán-kormány idején. De ezt nem tartanám bajnak, ha nem volt rájuk valóban szükség, és az állam jól járt. (Zaj.)
Nyilván a balatoni halgazdaság történetében fordulópont volt 2003, amikor a kormány úgy döntött, hogy működésének elsődleges célja a tó ökológiai állapotának javítása, valamint a turizmus és a horgászat elősegítése legyen. Tavaly áprilisban ezért a halgazdasághoz új vezetőket neveztem ki, azért, hogy egyszerűsítsék a társaság szervezetét, jelentős költségcsökkentést érjenek el, és nem utolsósorban a korábbi adósságot rendezzék. Emellett a társaság egy esztendő alatt új termékeket vezetett be, és új piacokat is megszerzett.
Tisztelt Képviselő Úr! Ön ingatlanspekulációról beszél anélkül, hogy az állítást bármivel is bizonyítaná. A tények mást mutatnak. Szerintem nem spekuláció ingatlant vásárolni, tisztes keretek között államit sem. Ebben a teremben is ülnek sokan olyanok, akik megvásárolták az önkormányzati lakást vagy állami földet, vagy egyebet vásároltak.
Mit is adnak el? A siófoki kikötőt semmiképpen nem, ahogy ön állítja, mert az nem is a társaság tulajdona, abban 2015-ig a társaság csupán bérlő. Emellett termelőegységeket sem adnak el, csak használaton kívüli irodákat, lakásokat, bezárt és funkció nélkül maradó telephelyeket értékesítenek, amelyek akkor is költségesek, ha semmire sem használják őket. Tehát a kérdés az, hogy tisztességes és nyilvános keretek között zajlik-e a dolog. A balatoni halgazdaság mostani ingatlanértékesítése ilyen.
Az önkormányzatokat sem hagytuk ki. Ez vagy teljes tájékozatlanság, vagy pedig szándékos ferdítés. A társaság közgyűlése lehetővé tette, hogy az önkormányzatok a Balaton mentén tőkeemeléssel tulajdont szerezhessenek az rt.-ben. A december végi határidőig az 52 önkormányzat közül 13 válaszolt, mindegyik nemmel. Mindezek ellenére a tőkeemelés lehetőségét az önkormányzatok és a Balaton érdekében a kormányzat ebben az évben is fenn akarja tartani, és készek vagyunk a tárgyalásokat folytatni. (Állandó zaj.)
Tisztelt Képviselő Úr! Az eladásra hirdetett ingatlanok között (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) akad olyan, amelyre nem érkezett vételi ajánlat. Tessék rá ajánlatot tenni, ha sokat akar keresni, a pályázat nyilvános! Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť