GYURCSÁNY FERENC

Full text search

GYURCSÁNY FERENC
GYURCSÁNY FERENC miniszterelnök: Tisztelt Képviselő Úr! A magyar bíróságok egy évben valamivel több mint 1,2 millió üggyel foglalkoznak. S hál' istennek és az elmúlt évek fejleményeinek - ebben nyilvánvalóan része van annak is, hogy az ítélőtáblák működése elindult -, ezen ügyek 80 százaléka rendkívül gyorsan, három hónap alatt befejeződik.
(15.40)
Ez egy nagy haladás. A magyar bíróságok ledolgozták azt a - mondhatni - történelmi hátrányt, amely a '90-es években és a 2000-es évezredváltást követő első pár évben felhalmozódott. Ez jó.
Amit ön kérdez közvetlenül, azt hiszem, hogy ebben az ügyben - mint ezt ön nagyon jól tudja - a kormánynak közvetlen hatóköre, kompetenciája, sőt még csak alkotmányos lehetősége sincs; a kormány nem utasíthatja, nem kérheti a bíróságokat a náluk kialakult rend megváltoztatására. De például az egy helyes eljárás lenne, hogyha azt mondaná a Nemzeti Civil Alap, hogy bizonyos tekintetben, bizonyos hiánypótlások ügyében hajlandó a pályázati határidőt követően is befogadni még hiánypótlást. Nagyon sok ága-boga van ennek, hogy hogyan lehet jól és okosan elintézni. Vagy példának okáért járható út az, ha ezt a kérdést nem nekem intézi, hanem mint felelős országgyűlési képviselő ellátogat az OIT-be, megosztja ezt a gondot, megbeszéli ezt annak a vezetésével, és megnézik, hogy lehet-e ezt orvosolni.
Hál' istennek olyan világot csináltunk, ahol a köztársaság kormánya és a bíráskodás és az abban szerepet vállalók között nagyon jelentős közjogi függetlenséget biztosító szabályrendszer van - e szerint fogunk eljárni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť