DR. CSAPODY MIKLÓS

Full text search

DR. CSAPODY MIKLÓS
DR. CSAPODY MIKLÓS (MDF): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Ha van fontos és szükséges, ma különben sajnos nagyon aktuális kisebbségvédelmi szerződés, akkor ez az. Ezért ezt a törvényjavaslatot a Magyar Demokrata Fórum támogatja. Támogatásunknak két indoka is van. Az egyik az, hogy a kisebbségvédelmi egyezményt megerősítő jegyzékváltás már 2004. szeptember 28-án megtörtént, tehát ez az egyezmény azóta hatályos. A másik ok pedig az, hogy a VMSZ-szel, a Vajdasági Magyar Szövetséggel történt konzultáció után az MDF erre a döntésre jutott.
Az MDF azonban nyomatékkal szeretné felhívni a kormány figyelmét a következőkre. Először a 2. cikkben foglaltakra, melyek szerint a kisebbségeknek jogaik gyakorlásából semmiféle hátránya nem származhat, tilos a nemzeti kisebbséghez való tartozás miatti hátrányos megkülönböztetés minden formája, illetve, hogy biztosítják a felek a törvény előtti egyenjogúságot és a mindenkit egyformán megillető, törvényes védelmet. A másik, amire szeretnénk felhívni a figyelmet, a 4. cikk, amelyben biztosítják a kisebbségeknek az anyanyelvű képzést az oktatás minden területén és szintjén, az óvodák, az általános és középiskolák szintjén, továbbá támogatják felsőfokú intézmények, tanintézmények létrehozását. Végezetül a harmadik a 9. cikk, amelyben a felek garantálják a kisebbségek számára a már emlegetett önkormányzatiságot, illetve a kulturális és perszonális autonómia megfelelő formáit.
A Magyar Demokrata Fórum egyébként ettől az egyezménytől függetlenül is felkéri a kormányt, és elvárja, hogy hatékonyan lépjen fel a vajdasági magyarok védelmében. Az MDF tehát - mint mondtam - a törvényjavaslatot támogatja.
Köszönöm. (Taps az MDF soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť