DR. SOMOGYI FERENC

Full text search

DR. SOMOGYI FERENC
DR. SOMOGYI FERENC külügyminiszter, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az Országgyűlés 2004. szeptember 27-én erősítette meg a Magyar Köztársaság és Szerbia és Montenegró között a Magyar Köztársaságban élő szerb kisebbség és a Szerbia és Montenegróban élő magyar kisebbség jogainak védelméről szóló, Budapesten 2003. október 21-én aláírt egyezményt, amelynek kihirdetéséről ma dönt a tisztelt Ház.
Szeretnék emlékeztetni arra, hogy a kisebbségvédelmi egyezmény megkötésére a milosevicsi rendszer bukása után, a szerbiai demokratikus fordulat következtében nyílt meg a lehetőség. A megállapodás megkötése szervesen illeszkedik Magyarország szomszédság- és magyarságpolitikájába. Érdekeink érvényesítése, a magyarság európai keretek között történő újraegyesítése, valamint a térség stabilitása és európai szellemben történő fejlődése szempontjából kulcsfontosságú a szomszédos országokhoz, köztük Szerbia és Montenegróhoz fűződő jó viszony. A nemzeti kisebbségek kétoldalú kapcsolataink erősítésének fontos tényezői, jogaik biztosítása és érvényesítése az európai integráció és a demokratikus értékrend egyik alapelve.
Üdvözlendő, hogy Szerbiában is alkotmányosan biztosított a kisebbségek számára nemzeti identitásuk megőrzésének és kinyilvánításának lehetősége. A két kormány közös célként fogalmazta meg a kisebbségek helyzetének javítását, a szülőföldön való megmaradás és gyarapodás előmozdítását. Különösen fontos a helyi autonómiaformák elemeként megjelenő Országos Szerb Önkormányzat és a Vajdasági Magyar Nemzeti Tanács szerepe.
A magyar diplomácia a Nyugat-Balkánt és azon belül a Szerbiához fűződő kapcsolatokat stratégiai jelentőségű kérdésként kezeli. Vuk Draskovics kollégám legutóbbi megbeszélésünkön megerősítette, hogy Szerbia hasonlóképpen tekint Magyarországra. Szerbia és Montenegró számít arra, hogy Magyarország tapasztalatainak átadásával segíti a szerb társadalom és kormányzat európai uniós felkészülését. A megújított szegedi folyamat e támogatás nemzetközileg is elismert keretét jelenti. Vuk Draskovics örömmel igazolta vissza, hogy Magyarország minden kisebbség, nem csak a vajdasági magyarokat ért atrocitások esetében következetesen áll ki a kisebbségi jogok tiszteletben tartása mellett. Ennek jeléül a magyar kormány 10 ezer eurót ajánlott fel a 2004. év márciusában megrongált és lerombolt koszovói szerb műemlékek helyreállítására az Európai Tanácson belül.
Tisztelt Ház! A most kihirdetendő megállapodás jelentős mértékben hozzájárul a vajdasági magyarok jogainak kiteljesítéséhez, illetve az anyaországgal való zavartalan kapcsolattartáshoz. Az egyezmény konkrétan tartalmazza a magyar kisebbség által megfogalmazott igényeket, tiltja az asszimiláció bármilyen formáját, szól a Magyar Nemzeti Tanács szerepéről és támogatásának szükségességéről, részletesen tárgyalja a nyelvhasználati, oktatási, közigazgatási területen biztosítandó jogokat. Az egyezmény kiemelkedő jelentőséggel bír az e tárgyban létrejött kétoldalú egyezmények között, újszerű vonása ugyanis, hogy a politikai, kulturális, oktatási és kisebbségi jogokon kívül a kisebbségvédelmi egyezmények közül elsőként szerepel benne a kulturális és perszonális autonómia és a kisebbségi közösségek, illetve a nemzeti kisebbségek egyházi közösségei kisajátított vagy máshogy elvett javai és vagyona visszaszolgáltatása. A 2004. szeptember 28-án hatályba lépett egyezmény alapján megalakult a magyar-szerb és montenegrói kisebbségi vegyes bizottság, amely 2004. december 13-án Budapesten megtartotta alakuló ülését.
(18.50)
A testület társelnöke magyar részről Szabó Vilmos, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, szerb-montenegrói részről Raszim Ljajics, államközösségi, emberi jogi és kisebbségi miniszter. A bizottság munkájában részt vesznek a két ország külügyi, belügyi, igazságügyi, egészségügyi és szociális, informatikai és hírközlési, oktatási, kulturális tárcáinak képviselői, valamint a magyarországi Szerb Országos Önkormányzat és a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács vezetői. A kitűzött célokkal összhangban a vegyes bizottság kulturális, oktatási és gazdasági ajánlásokat fogalmazott meg, szorgalmazta, hogy a két kormány indítson olyan programokat, amelyek ösztönzik a foglalkoztatást a nemzeti közösségek lakta területeken, és erősítik az adott régió népességmegtartó erejét.
A testület a közelmúltbeli, etnikai indíttatású vajdasági incidensek keltette jogos aggodalmakat hangsúlyozva a többség és a kisebbség együttélésének, az etnikai tolerancia erősítésének céljával egy átfogó program beindítását is javasolta. Meggyőződésem, hogy a vegyes bizottság a vajdasági magyarságot ért incidensek kezelésének, illetve megelőzésének is hasznos, kiegészítő fóruma lesz.
Kérem a tisztelt Házat, hogy járuljon hozzá a magyar-szerb és montenegrói kisebbségvédelmi egyezmény kihirdetéséhez.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť