NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT, a külügyi bizottság elnöke, a bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az Országgyűlés külügyi bizottsága a mai napon az egyezmény kihirdetését megtárgyalta, és egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta. Nyugodtan nevezhetjük ezt - ahogy részben már utalt erre külügyminiszter úr - egy hosszabb időszakon, ciklusokon átívelő kezdeményezésnek, hiszen ezt a megállapodást még az Orbán-kormány idején parafáltuk, majd ezt követően, a Medgyessy-kormány idején került sor az aláírásra, illetőleg a ratifikációra és most a kihirdetésre.
Az ilyen típusú megállapodások sorában ez a kisebbségvédelmi egyezmény - én így úgy ítélem meg - a legmagasabb normákat érte el, és ennek alapján azt hiszem, hogy precedensnek is tekinthető, és az elmúlt években az alapszerződésekkel kapcsolatos viták kiújulására ennek az egyezménynek a kapcsán talán nem kell számítanunk. Nagyon magas szintű normákat sikerült az egyezményben rögzíteni. Én is szeretném kiemelni ezek sorából azt a tényt, hogy nem csupán a hagyományos kisebbségi normákat, de kifejezetten a vajdasági magyarság számára oly hangsúlyosan jelentős autonómiát, ezen belül a perszonális autonómiát is tartalmazza a megállapodás. És ne feledjük el azt, hogy létrejött ennek a megállapodásnak az eredményeként egy nagyon fontos mechanizmus is, az a mechanizmus, amely magában foglalja mind a vajdasági magyar közjogi autonómiának, mind pedig a magyarországi szerb közjogi autonómiának a képviselőit, és azt hiszem, e tekintetben is egy nagyon fontos precedenst jelent ennek a megállapodásnak, ennek a mechanizmusnak a megteremtése.
Én szeretném üdvözölni azt, hogy ez a vegyes bizottság már meg is kezdte működését, hiszen jogilag már módja volt rá, hogy megkezdje a működését, és nagyon fontosnak tartom, hogy a Vajdaságban az elmúlt időszakban sajnálatosan elszaporodott, etnikai indíttatású atrocitások vagy incidensek kezelésében is szerepet vállal. Egy olyan fórum - és részben olyan normákra hivatkozva tudja ezt a tevékenységét elvégezni, mint mondjuk a megkülönböztetés tilalma -, amely mederbe terelheti ezt a számunkra nagyon sok szomorúságot okozó problémaegyüttest. Ilyen értelemben az Európai Parlament közelmúltban a Vajdaságban folytatott tényfeltáró tevékenységének is nagyon fontos támogatója lehet a vegyes bizottság működése. Ezért a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség nevében a magunk részéről támogatjuk a parlament általi kihirdetést.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť