DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Font Úr! Ön veri át a magyar vidéket beteges fóbiájával és a valóság elferdítésével. (Felzúdulás a Fidesz soraiban. - Szórványos taps az MSZP soraiból.) Termőföldügyben az ön helyében meg se mernék szólalni, képviselő úr (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Fogja be a száját!), mert ha megnézzük, Magyarországon ki juttatott ezer hektár számra tőketulajdonosokhoz, külföldi befektetőkhöz földet, az a rendszerváltás óta csak egy kormány esetében történt meg: '90 és '94 között az ön közreműködésével. (Szórványos taps az MSZP soraiból.) Erről a dologról csak ennyit.
Azt állítja, képviselő úr, hogy semmi sem történt a kifizetések területén? Képviselő úr, ha az ön zsebébe nem érkezik meg a szükséges somma, akkor az összes többi gazdálkodó nem számít! Szeretném elmondani önnek, hogy ez ideig 125 ezer darab gazdálkodó jutott hozzá a szükséges forráshoz. (Font Sándor: Hány forinthoz? - Az elnök csenget.) A forrásról is el fogok számolni, tisztelt uram! Úgyhogy a területalapú támogatások tekintetében, tisztelt Font úr, ön is nagyon jól tudja, hogy már a tavalyi esztendőben 8 ezer forint/hektár területalapú támogatáshoz jutottak hozzá, még ön is a szőlőterülete után, pedig a megelőző négy évben azután egy fillért nem fizettek. (Az MSZP soraiból: Úgy van! - Taps az MSZP padsoraiból.)
Területalapú támogatás tekintetében 40 milliárd forint lett előlegben kifizetve. Ha ön szívére teszi a kezét, akkor meg tudja mondani, hogy önök a megelőző négy évben egy év alatt ennek még a felét se fizették ki. Mit reklamál ön, Font úr? (Font Sándor: Nem volt uniós támogatás!) Nem volt uniós támogatás? Lesz uniós támogatás, képviselő úr (Közbeszólások a Fidesz soraiból. - Az elnök csenget.), el fogom mondani, mi az oka annak, hogy a gazdák még nem kapták meg a támogatást.
Fel kell tennem a kérdést természetesen, hogy mikor járunk el helyesen. Ha tekintet nélkül a hibákra, kifizetjük a pénzeket, és utána mutogatunk a gazdálkodókra, hogy uraim, hát miért követtek el ennyi hibát? 30 százalék fölött több évre ki kell tiltani a gazdát a támogatási rendszerből, 3 és 30 százalék között a tévedés dupláját kell elvenni tőlük. Mi úgy gondoljuk, hogy nem ez a helyes eljárás. 55 ezer darab hibajavításra vonatkozó levelet küldtünk ki a gazdálkodóknak, annak érdekében, hogy úgy fizessük ki a pénzt, hogy azt ne kelljen nekik visszafizetni. Persze, bocsánatot kell kérni azon gazdálkodóktól (Lengyel Zoltán: Rosszul működik a hivatal!), akik vétlenek az ügyben, mert csak annyi a bűnük, hogy egy olyan területazonosítási blokkban együtt gazdálkodnak valakivel, aki elfelejtette kitenni a tizedesvesszőt, vagy éppen hárman nyújtották be ugyanarra a területre a támogatást.
Képviselő úr, ha tetszik önnek, ha nem, rendet kell csinálni ezen a területen, és pontosan kell elszámolni, annak érdekében, hogy ezt az új rendszert megtanulja a hivatal is és a gazdálkodók is. Ez folyik, képviselő úr. De legyen nyugodt, hogy az Európai Unió által meghatározott határidőre, április 30-ára a gazdálkodóknak legalább 96 százaléka hozzájut ahhoz a támogatáshoz, amit megígértünk (Közbeszólás a Fidesz soraiból: És ha nem, lemondasz?), mind a 290 milliárd forintos nagyságrendhez. (A Fidesz soraiból: Mondjál le!) Azért nem 100 százalék, mert már most látszik, hogy bírósági perek vannak, nem a hivatal és a gazdák között, hanem egymás között, hogy kit illet meg a támogatás.
(16.10)
Ami az agrár-környezetgazdálkodást illeti, ön ismét durván csúsztat, képviselő úr. 95 ezer forint hektáronkénti támogatást emleget. Van ilyen, képviselő úr (Font Sándor: Van!), a beadott kérelmek 1,2 százalékára, az ökológiai gyümölcstermesztés kategóriájában. A támogatások 70 százalékát a szántóföldi programokhoz kapcsolódóan kérték. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) A töredéke a támogatás. Ön tehát félrevezeti a gazdákat, és alaptalanul lázít (Az elnök ismét csenget.), pedig önnek is a rend állna az érdekében. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Ki lázít?)
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť