FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (független): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt év végén interpelláltam önt, kérdezve, hogy miért nem fizették ki a földalapú támogatást, miért nem fizették ki a gazdáknak a megnyert pályázatok összegeit, miért tartják vissza jogtalanul az áfaösszegeket, miért nem fizetik ki a kamattámogatások összegét, miért tervezik csökkenteni 40 százalékkal az agrár-környezetgazdálkodás pályázati pénzalapját, amely 95 ezer forint/hektár összeget jelenthetne a magyar gazdáknak. Ön válaszában hetet-havat összehordott, majd ígéretet tett az ügyek mihamarabbi rendezésére.
Azóta azonban semmi sem történt a kifizetések terén, sőt ön mint miniszter, kezdeményezte a kormánynál, hogy vonják el az agrár-környezetgazdálkodástól a pénzalap nagy részét, amit a Gyurcsány-kormány jóváhagyott, és ezáltal kezdeményezték az Uniónál a pénzalapok csökkentését. Egy olyan lehetőséget szüntetnek meg a gazdálkodóknál, amely 95 ezer forint/hektár összeget jelenthetne számukra. A 33 ezer pályázó magyar gazda közül csak minden tizedik lehet a nyertes, és a több millió hektár bevonható terület helyett jó, ha maximum 600 ezer hektár területet lehet majd bevonni. Óriási összegektől esnek el a gazdálkodók, amely összegnek a 80 százalékát az Unió fizetné ki egyébként. A gazdák drámai helyzetbe kerültek. Nyilvánvaló, sem az ön által, sem pedig az egyébként ismert helyzet sokáig nem tartható.
Ezt érzik önök is, hiszen erről tanúskodik a 2005. január 26-án kelt emlékeztető a Szocialista Párt agrár- és vidékpolitikai tagozatának üléséről. Ezen az ülésen részt vesz Veres János, Fekete János, Németh Imre, Pásztohy András, Benedek Fülöp, Magda Sándor, Karakas János - úgy gondolom, prominens nevek. Azt gondolnánk, hogy a legnagyobb elszántsággal, a helyzet fájdalmas állapotára tekintettel azon fáradoznak, hogyan lehetne több forrást találni a gazdálkodók részére, hogyan kellene erről a kormányt meggyőzni, hogyan kellene a kormányzati tartalékalapokat minél hamarabb megnyitni, hogy az idei uniós pályázatokhoz a kötelező állami önrész rendelkezésre álljon, és ezáltal minél több gazdálkodó minél nagyobb pénzösszegeket hívhasson le az Uniótól.
Ezeket gondolnánk mi, a nemzeti oldal képviselői, de belátom, naivan. Merthogy az összejövetel végső célja a helyzetértékelés mellett az volt, hogyan kell az egész problémát kommunikálni, hogyan kell a közvélemény azon részét félrevezetni, amelyik nincsen napi kapcsolatban a mezőgazdasággal. Idéznék az ötlettárból: “Veres János tartson sajtótájékoztatót a likviditási problémákról. Németh Imre hívja össze az agrárképviseletet, ügyelve arra, hogy politikai szövetségeseink, az Agrárkamara, a MOSZ kiemelt szerepet kapjanak, majd látványos csetepaté után megszülethet a nagybetűvel írt megállapodás. Ezek után széles körben a médiában meg kell hirdetni, ügyelve arra, hogy végig tematizáljuk a közbeszédet.” Bravó! Tényleg ezt vártuk öntől, miniszter úr, hogy megtervezzék, hogyan kell átverni Magyarországot. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Kérdezem ezek tükrében: tényleg eldöntött stratégia, hogy a jelenlegi módszerekkel tudatosan tönkreteszik a magángazdálkodói szférát, amelynek földjei a milliárdos MSZP közeli vállalkozók…

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť