SZALAY FERENC

Full text search

SZALAY FERENC
SZALAY FERENC (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Hív a vasút, vár a MÁV! - szólt jó pár évvel ezelőtt a vasúttársaság reklámja. A legnagyobb állami vállalat bizony ma már nem hív senkit, inkább leépítésektől tartanak az emberek, s bizony jobb napokra vár a MÁV. Közben Kóka János a vállalat privatizációjáról beszél, az egyes ágazatok kiszervezésének lebegtetésével lepi meg nap mint nap az állásuk elvesztésétől tartó több ezer munkavállalót.
Ismerjük meg a Gyurcsány-kormány felszámolási és végkiárusítási receptjét! Elsőként bízz meg olyan vezetőket, akiknek nincs kötődésük a céghez, sőt, szakterületük se legyen a vasút! Mindezért adj nekik milliós fizetéseket! Gondoskodóan járj kedvében a szakszervezetek felső vezetésének különböző nagyságú juttatásokkal! Szeleteld fel a vállalatot állandó öncélú átszervezésekkel! Ügyelj arra, hogy a dolgozók bizonytalanságban éljenek: létszámleépítésekkel, kiszervezésekkel tarts állandó félelmet bennük!
Nézzük akkor, miként működik mindez a gyakorlatban! A MÁV Rt. központi irányításába az elmúlt évben 227 külsős munkatárs került. A 2005-ös évre tervezett létszámleépítés majd 5 ezer dolgozót érint, amely a hírek szerint csak az első része az eltervezett óriási, 10-12 ezer embert érintő elbocsátásnak. A 12 órás üzemidő bevezetésének terve is összefügg az említett leépítésekkel. Annak ellenére történnek mindezek, hogy az emberi erőforrást kiváltó technikai fejlesztések sajnos nem valósulnak meg.
Amióta az önök által favorizált válságmenedzserek irányítják a MÁV-ot, a 2004-ben mért hosszú lejáratú hitelállomány 123 milliárd forintról a duplájára, 246 milliárd forintra nőtt. A 2004. évi drámai, 50,7 százalékos eladósodottsági mutató 2005-re 80,6 százalékra nő, amely már minden banki kockázatvállalási hajlandóságot meghalad. A MÁV hiánya 2005-ben már akkorára dagad, amely szinte kezelhetetlen lesz. A dolgozók úgy sejtik, hogy a hatalmas összegek felhalmozásának egyetlen, jól körülhatárolható oka van, mégpedig a cég teljes kiárusításának megkönnyítése.
Tisztelt Államtitkár Úr! A dolgozók a következő kérdéssel fordulnak önhöz. Ön szerint mely haladó, lendületes, bátor és igazságos szociáldemokrata gondolatban szerepel az, hogy szabadítsd meg az egyszerű embert a munkahelyétől? Hány embert érintenek majd a Gyurcsány-kormány leépítései a MÁV-nál? Mi a valós oka a 12 órás üzemidő bevezetésének? Mi az oka a hitelállomány egy év alatti megduplázódásának s az eladósodottság ilyen mértékű növekedésének? A MÁV az elmúlt években közel ötven, százszázalékos tulajdonú leányvállalatot alapított, további ötvenben pedig üzletrésszel van jelen. Az elmúlt három évben mennyi munkavállalót érintett mindez, s hány milliárdjába került ez az adófizetőknek?
Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť