BALSAY ISTVÁN

Full text search

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A kettő itt azt jelenti, hogy sorozatban ez a második ilyen típusú kérdésem. A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium 2004. évi munkavédelmi helyzetről szóló beszámolója megnyugtatónak nevezte a munkafeltételek alakulását az Európai Unióhoz történő csatlakozást követően. Régen olvashattunk ilyen örömittas jelentést: a gazdasági stabilitás következtében a vállalkozások meglevő létesítményeinek felújítása, korszerűsítése, a gazdálkodó szervezetek megerősödésének folyamatossága, mely a munkabiztonság helyzetét javította, különösen a nagyvállalatok esetében, és így tovább. Az építőiparban a halálos balesetek száma 57 százalékkal növekedett. A legtöbb baleset, amelynek halál lett a következménye, közlekedési eredetű, de igen magas, 27 fő a lezuhanás magasból, valamint az égés és robbanás következtében elhunytak száma.
Tisztelt Államtitkár Úr! A munkabalesetek kivizsgálása során megállapítást nyert, hogy ezen elszomorító adatokon túlmenően becslések szerint mintegy 30-40 százalékkal az előző drámai adatokat meghaladó mértékű a balesetek száma, a halálos balesetek száma. Ennek oka, hogy rendkívül elterjedt és meglepően nagy mértékű az állami önkormányzati beruházásoknál az illegális, azaz munkaszerződés nélkül foglalkoztatott munkavállalók alkalmazása. Ez a balesetek eltitkolásához vezet, ami együtt jár a szemtanúk megfélemlítésével, a zsebből történő kártalanítással, vagy ha a munkavállalónak szerencséje van és nem hal bele sérüléseibe, akkor a kieső munkaidőre eső kereset pótlásával.
Tisztelt Államtitkár Úr! Megengedhető-e az olyan versenyelőny, amikor illegálisan alkalmaznak kiterjedten feketemunkásokat, ahelyett, hogy az amúgy is rászoruló határon túli magyarok, vagy helyi, hazai magyarok számára szervezett formában tennék lehetővé a családjuk számára a létfenntartáshoz szükséges (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) javak megszerzését? Megengedhető-e, hogy a feltárt esetek és a valóság között ilyen nagyfokú eltérés legyen?
Várom tisztelettel válaszát.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť