KORDÁS LÁSZLÓ

Full text search

KORDÁS LÁSZLÓ
KORDÁS LÁSZLÓ foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Tárcánk az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága részére valóban elkészített egy 2004. évi munkavédelmi helyzetről szóló tájékoztatót, és ez különösen kiemelten megállapította azt, hogy az Európai Unióhoz történő csatlakozásunkat követően a munkabalesetek aránya javult az országban. A tájékoztató megállapította azt is, hogy a kisüzemeknél a hiányosságok fő oka a létesítmények és a munkaeszközök nem megfelelő karbantartása. A megállapítások vizsgálati eredményeken, tapasztalatokon alapulnak, különös tekintettel azokon a tapasztalatokon, amelyeket az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőségtől kaptunk.
A nemzetgazdasági ágazatokban a speciális kockázati különbözőségük miatt egymással azonban nem hasonlítható össze a munkabalesetek aránya, száma és súlyossága. Számottevően nagyobb a munkabalesetek bekövetkezésének és ezen belül a halálos balesetek bekövetkezésének előfordulása és kockázata például az építőiparban. Egészen más nyilvánvalóan a halálos balesetek összetétele és száma a járműiparban vagy egyéb más feldolgozó iparágakban.
Valós tény, hogy jelentős a munkabalesetek számának eltitkolása is. Erre vonatkozóan a jellegzetes körülményeket maga a tájékoztató is tartalmazza. Olyan statisztikai adatok, hogy mely vállalkozási formákra, mely tevékenységre és milyen finanszírozási körre jellemző az eltitkolás, nem állnak rendelkezésünkre az OMMF tájékoztatása szerint. Az ellenőrző szerv ugyancsak nem rendelkezik olyan információval, hogy mely vállalkozás mögött húzódik meg politikai szervezet, és sem az eddigi gyakorlatban nem volt, sem a jövőben nem lehetnek ilyen eseményű balesetek.
Amit ön a feketemunkára vonatkozóan említett, arra pedig a kormányzat elkészítette a száz lépés programjának keretén belül azokat az intézkedéseket, hogy ne jelentsen versenyelőnyt a nem hivatalos foglalkoztatás, és ezekről hamarosan a parlament is, így ön is tájékozódhat, és megtárgyalhatjuk ezeket a kérdéseket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť