BÉKI GABRIELLA

Full text search

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Súlyos adósságot törleszt a kormány a most bejelentett lépésekkel, amelyek a családtámogatási rendszer átalakítására irányulnak. A Szabad Demokraták Szövetsége alapvetően jó irányba tett lépéseknek tartja azokat, amiket miniszterelnök úr bejelentett az imént. Feltette a kérdést, tehet-e a gyerek arról, hogy hova született.
Feltehető a kérdés: tehet-e a gyerek arról, hogy a jövedelemdifferencia Magyarországon az elmúlt 15 évben több mint kétszeresére nőtt, hogy ma már az alsó tizedbe meg a felső tizedbe tartozó családok jövedelme között több mint nyolcszoros a távolság? És feltehető a kérdés, hogy tehet-e a gyerek arról, hogy gyermeket vállalni ma Magyarországon szegénységi kockázatot jelent.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Szabad Demokraták Szövetsége teljesen következetes az álláspontjában, mármint a tekintetben, hogy a jelenlegi családtámogatási rendszert alapvetően igazságtalannak tartjuk. Immár hét éve tartjuk igazságtalannak - elmondtuk ezt nagyon sokszor parlamenti beszédekben, költségvetési vitákban -, hiszen az a libikóka, amit a Fidesz módosító indítványai során az előző ciklus elején kialakított, úgy néz ki, hogy a magasabb jövedelmű családokban élő gyermekeket a kormány a saját adóforintjainkból jobban támogatja, mint a szegényeket.
Ez a csomag, amit most a miniszterelnök úr bejelentett, nem tesz többet, nem tesz mást, mint hogy ezt a libikókát kiegyenesíti, egyensúlyba hozza, és kifejezi ezáltal, hogy minden gyermek egyaránt fontos számunkra.
Feltehető a kérdés, hogy igazságosnak tarthatunk-e egy ilyen családtámogatási rendszert, pontosan a nagy jövedelmi differenciákra való tekintettel. Nem az lenne-e a dolga az államnak, hogy az igazán hátrányos körülmények között élő gyermekeket, családokat jobban támogassa, hogy erőteljesebbeket lépjen abba az irányba, hogy az esélyegyenlőség valóban javuljon, hogy megszűnjön ez a gyermekvállalási csapda a magyar gyakorlatban? Azért fogalmaztam úgy, hogy jó irányba tett lépésnek tekintem, tekinti a Szabad Demokraták Szövetsége a bejelentett változásokat, mert azt gondolom, hogy annak a rendszernek, ami még jelenleg is hatályos, a legkritikusabb eleme az adókedvezmény volt, az az adókedvezmény, ami egyáltalán nem jutott el a szegény családokhoz, vagy csak részben jutott el. Magyarországon az 1 millió 200 ezer, gyermeket nevelő család közül több mint 300 ezer nem tudta az adókedvezményt igénybe venni; nem tudta igénybe venni, vagy csak kisrészt, felerészt tudta igénybe venni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Amikor közösen gondolkodtunk a szükséges lépéseken, szembesültünk azzal, hogy sokkal könnyebb kérdés a jelenlegi rendszer kritikáját megfogalmazni, megállapítani az igazságtalanságot benne, mint megfogalmazni egy olyan új családtámogatási rendszert, ami, ha tetszik, tökéletes. Azzal szembesültünk, hogy tökéletes rendszert megfogalmazni egyik napról a másikra - de lehet, hogy egyáltalán - nem könnyű, és nem lehet. Ezek a lépések viszont, amiket fölsorolt a miniszterelnök úr, vállalható lépések, sőt azt jelentik, hogy azok a nagyarányú távolságok, amik szegény családban élő gyerek és a jó jövedelmi helyzetben lévő család gyermeke között megvoltak, jelentős mértékben korlátozódnak.
Ilyen módon a Szabad Demokraták Szövetsége támogatja azt a lépést, hogy a családi pótlékban kerüljön egységesítésre az a három forrás, ami korábban családi pótlékként, adókedvezményként és rendszeres gyermekvédelmi támogatásként állt rendelkezésre. A három forrás egységesítése teremti meg a lehetőségét annak, hogy a családi pótlékot kétszeresére, sőt több mint kétszeresére lehessen felemelni.
Fontosnak tartjuk, hogy ebben az új konstrukcióban is tekintettel vagyunk arra, hogy ott, ahol hátrányok egyértelműen megfogalmazódnak, nagyobb legyen a támogatás. Ilyen módon a gyermeküket egyedül nevelő családok kicsit magasabb családi pótlékot kapnak majd, mint ahogy a fogyatékos gyermekek családjaihoz is nagyobb támogatás jut majd el. Teljes egyetértés van közöttünk abban, hogy az egy gyermeket, illetve két gyermeket nevelő családokban megszűnjön az adókedvezmény mint intézmény, és belenyugodtunk abba, hogy nem tehetjük meg ezt a lépést egyszerre a három vagy háromnál több gyermeket nevelő családoknál, hiszen ott irreálisan magasra volt kitűzve az a szint, amit támogatásként korábban kaptak, és ezt nem lehetett kisimítani a rendszerből egy huszárvágással.
Nagyon komoly vita volt arról, hogy mit is jelent, és milyen következményekkel jár a rendszeres gyermekvédelmi támogatás megszüntetése, beleolvasztása a családi pótlékba, nem jár-e azzal a következménnyel, hogy azok a családok, amelyek tényleg nagyon segélyre szorulnak, rosszabb körülmények közé fognak szorulni. Itt említem meg, hogy a szociális miniszter asszony nagyon hősies küzdelmet folytatott azért, hogy egy külön kis keretben ne a beláthatatlan jövőben - amikor majd sor kerül a segélyezési rendszer teljes reformjára és átalakítására - kerüljön sor arra, hogy a segélyezési rendszerben a gyermek tényezőként figyelembevételre kerüljön, hanem már a közeli jövőben, tehát jövőre csináljunk olyan segélyezésirendszer-módosítást, ami mentén megszületik az úgynevezett gyerek lába annak a segélynek, ami a legszegényebb családokhoz el fog jutni.
Végére marad a 7. és a 8. pont, a gyes átalakítása (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), amivel némiképp elégedetlenek a szabad demokraták, de azt gondolom, hogy parlamenti vita során még lesz erről alkalom beszélni. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť