NAGY KÁLMÁN

Full text search

NAGY KÁLMÁN
NAGY KÁLMÁN (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az ajánlás 1. pontjához szeretnék szólni. A törvényjavaslat 1. § (2) és (3) bekezdésének beiktatásával a kormánypártok néhány önkormányzat esetében eltekintenek a címzett támogatásokról szóló törvény egyes rendelkezéseitől; nevezetesen, hogy a jelzáloggal terhelt ingatlanra nem lehet támogatást adni, illetve, hogy vízjogi létesítési engedély kell a szennyvíz-beruházásokhoz. Az ajánlás 1. pontja szerinti módosító javaslatunk elfogadásával azzal a közelmúltban meghonosított szellemiséggel szakíthat az Országgyűlés, amely szerint a kormánypártok saját érdekeikhez igazítják a törvényeket.
Eddig példa nélkülinek számít az az elképzelés, amely szerint olyan önkormányzatok pályázatát is befogadta a kormány, amelyekre a címzett támogatásokról szóló törvény szerint nem lett volna módja. A törvénytervezet 1. számú mellékletében szereplő barcsi, makói, hatvani pályázatoknak a törvénytervezetben való szerepeltetésére nem lenne mód, ha az 1. § (2) és (3) bekezdései nem adnának felhatalmazást a törvény felpuhítására. A települések ugyanis a pályázat idején hatályos rendelkezések szerint nem is pályázhattak volna címzett támogatásra. Nem értünk egyet ezzel a gyakorlattal, ezért Kovács Zoltán és Kosztolányi Dénes képviselőtársammal indítványozzuk az 1. § (2) és (3) bekezdésének elhagyását, továbbá az 1. számú mellékletben szereplő 26., 37. és 74. sorszámú pályázatok kiemelését a törvénytervezetből.
Itt kívánom elmondani, hogy az önkormányzati bizottság ülésén a kormánypárti többség szavazatával ugyancsak a címzett támogatásokról szóló törvényre, illetve a kormányrendeletekre hivatkozva számos fideszes módosító javaslatot nem házszabályszerű kategóriába sorolt a bizottság. A törvény előtti egyenlő elbírálás elve alapján kérjük az előterjesztőt és képviselőtársainkat, támogassák az ajánlásban az 1. szám alatti módosító javaslatunkat.
Az ajánlás 6. pontjában a törvényjavaslat 4. §-ának módosítását javaslom. A törvényjavaslatnak ez a szakasza sorolja fel a címzett támogatások arányát települési szennyvízcsatorna-hálózat építése esetére. A törvényjavaslat csak 15 ezer fő alatti és 15 ezer fő feletti településkategóriákat említ. Indokoltnak tartom, hogy egy 2 ezer fő alatti lélekszámú településkategória is bekerüljön a törvénybe, s ezen kistelepülések támogatási aránya nagyobb legyen, mint a nagyobb településeké.
Javaslom továbbá, hogy ezek a települések, ha többcélú kistérségi társulás keretében valósítják meg a beruházást, a támogatási arányt 10 százalékponttal, ha pedig más önkormányzat tulajdonában lévő, érvényes üzemeltetési vízjogi engedéllyel rendelkező szennyvíztisztító műre vagy folyamatban lévő állami főmű építéséhez csatlakoznak, a támogatási arány további 15 százalékponttal növekedjen.
A szennyvízcsatorna-hálózat megépítése a saját forrás hiánya miatt a kis lélekszámú településeken a legnehezebb. Az ingatlantulajdonok sem koncentráltan helyezkednek el, mint a városokban, hanem szétszórtan, ezért a hálózat építési költsége is nagyobb. A támogatási arány növelése esélyt adhat arra, hogy a kistelepüléseken is megvalósulhasson a komfortérzetet javító és környezetkímélő beruházás, ha pedig összefogással vállalják, hogy már meglévő vagy épülő műre csatlakoznak, a megkülönböztetett támogatás indokolt. A módosító javaslat illeszkedik a többcélú kistérségi társulások ösztönöző támogatási rendszerébe is. Kérem a kormányt és képviselőtársaimat, támogassák a javaslatot.
Hasonló irányú javaslatokat tettünk Kovács Zoltán és Kosztolányi Dénes képviselőtársaimmal az ajánlás 7. pontjában, a kistelepülések szennyvíz-beruházásának nagyobb arányú támogatására. Mindenképpen indokolt a 2 ezer lélekszám alatti települések támogatásának újragondolása és megkülönböztetett elbírálása.
Még egy módosítóról szeretnék szólni, de ez már nem fér ebbe bele.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť