NAGY KÁLMÁN

Full text search

NAGY KÁLMÁN
NAGY KÁLMÁN (Fidesz): Az ajánlás 12. pontjában szereplő módosító javaslatomra szeretném ráirányítani a figyelmet. A Zala megyei önkormányzat a Zala megyei kórház rekonstrukciójának harmadik ütemére címzett támogatás iránti pályázatot nyújtott be, mintegy 2,8 milliárd forint összköltségvetéssel.
(22.20)
A kormány döntése alapján a Belügyminisztérium kezdeményezte a beruházási program felülvizsgálatát és a tervezett költségek csökkentését. Az önkormányzat a fő szakmai célkitűzések mentén a kormány programjával összhangban szűkítette a beruházási tartalmat, és így 1 milliárd 564 millió 330 ezer forintra csökkentette a tervezett költségvetést. A csökkentett tartalom megvalósítása egy nagyon jól átgondolt, népegészségügyi prioritásokat figyelembe vevő szakmai program első lépése, amelyet a kormány elfogadott, hiszen megteremti a programjában szereplő sürgősségi ellátóhely kialakíthatóságának alapfeltételeit. A kórház területén létesül egy új korszerű pavilon, amely megteremti a stroke-betegellátás korszerűsítésének lehetőségét, a működésben költségmegtakarítást eredményez. A gyermekosztály új pavilonban történő elhelyezésével a felszabaduló épületben lehetőség teremtődik a kardiológiai centrum korszerűsítésére, illetve a sürgősségi ellátás feltételeinek megvalósítására, hiszen az új pavilonba kerül a központi telephelytől 6 kilométerre lévő neurológiai osztály, nem lesz szükség a telephelyek közötti szállításra, és ettől még jelentősebb szempont, hogy a betegek számára gyorsabban elérhetővé válnak a központi telephelyen elhelyezett diagnosztikai beavatkozások és intenzív ellátás.
Az ágazati miniszter a szakmai programmal egyetértett, a beruházási koncepciót elfogadta. Ennek ellenére a kormány mindössze 950 millió forint támogatást kívánt nyújtani az 1564 milliós beruházáshoz, majd ezt is lecsökkentette 918 millió forintra, amelyből az következik, hogy az önkormányzatnak 646 millió 250 ezer forint saját forrást, tehát a beruházás összköltségének 41,3 százalékát kell biztosítani. Ilyen támogatási arány példátlan az egészségügyi címzett támogatások történetében. 2004. évben az egészségügyi címzett támogatások esetében a sajátforrás-szükséglet átlag 3,28 százalék volt. Az idei, 2005. évi törvényjavaslatban más kórházi beruházások esetében 2 és 9 százalék között van a saját forrás aránya. Vecsés esetében 31 százalék, a Zala Megyei Kórház esetében 41,3 százalék, az összes beruházások átlagában a saját forrás aránya 12 százalék. A Zala Megyei Kórház címzett pályázatában kidolgozott szakmai program megvalósítása a lakosság ellátása szempontjából nélkülözhetetlen, az ellátás további fejlődésének alapja, olyan egészségpolitikai célok megvalósítását segíti, mint a stroke-betegek sürgősségi ellátása, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők sürgősségi ellátása, költséghatékonyabb működtetés. A beruházás megvalósítása a nyugat-dunántúli betegellátás érdekében nagyon fontos, ezért elvárható a magasabb arányú állami támogatás. A törvényjavaslatban meghatározott több mint 41 százalékos saját forrás a megyei önkormányzatok finanszírozási kondíciója mellett a Zala Megyei Önkormányzatot olyan lépésekre kényszeríti, amely csak más, kötelezően ellátandó feladat kárára következhet be, és végső soron a lakosság szociális és egyéb ellátásához való egyenlő hozzájutásnak az esélyegyenlőségét rontja.
Az ajánlás 11. pontjában szereplő módosító javaslatban 10 százalék saját forrás mellett kérjük a Zala Megyei Kórház részére a támogatást. Tisztelettel kérem a kormányt és képviselőtársaimat, támogassák a javaslatot. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť