CSIZMÁR GÁBOR

Full text search

CSIZMÁR GÁBOR
CSIZMÁR GÁBOR foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Azzal a felvetéssel, ahogy képviselő úr a KSH-adatokat kezeli, sajnos nem tudok azonosulni, a KSH adatai ugyanis mindenkor a nemzetközileg elfogadott definíció szerinti állapotokat tükrözik. Ennek alapján megállapítható, hogy 2005 első negyedévében 31 ezerrel többen dolgoztak, mint három évvel korábban. Az elbocsátások ellenére az utóbbi évben is a gazdaság egészében stabilizálni tudtuk a foglalkoztatás szintjét, míg a versenyszférában - a KSH intézményi statisztikája szerint - másfél százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma. Ezért állíthatjuk, hogy a gazdaságban lezajló nagymértékű szerkezetátalakulás kedvező irányú. A munkanélküliek létszámának növekedését az inaktívak csökkenése ellensúlyozza, onnan teremtődött ennek az utánpótlása.
A foglalkoztatási helyzettel azonban magunk sem vagyunk elégedettek, ezért tettünk javaslatot a munka világát érintő 17 lépésre, melyekkel elsősorban a munkanélküliség hatékony kezelését, a fekete- és a szürkemunka kifehérítését céloztuk meg. Remélem, képviselő úr is támogatni fogja ezeket a módosító indítványokat.
Ami a pályakezdő fiatalokat illeti: a négy-hat évvel ezelőtti oktatáspolitikai döntéseket látjuk most viszont a munkaerőpiacon, ezért is nyújtottam be a közelmúltban törvénymódosítási indítványt a pályakezdő fiatalok foglalkoztatásának a támogatására.
Ami a vasúti, a haderő, a postai és a telefonszolgáltatások gyökeres átalakulását illeti: olyan ágazatokról van szó, ahol nemcsak az országos egységek, hanem a hálózatok is érintettek.
(17.20)
Valamennyi céggel a minisztérium megállapodást kötött azért, hogy képesek legyünk a leépítések elől a munkavállalóknak egyénileg, külön képzési és álláskeresési szolgáltatásokat nyújtani. Megnyugtathatom, hogy szervezett módon folyik e tekintetben a velük való foglalkozás.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť