DR. GOMBOS ANDRÁS

Full text search

DR. GOMBOS ANDRÁS
DR. GOMBOS ANDRÁS környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Önnek teljesen igaza van akkor, amikor azt mondja, a csepeli új szennyvíztisztítóról azt állítjuk, hogy Európa legnagyobb környezetvédelmi beruházása. Ez tökéletesen igaz. Valóban egy olyan kiemelt, jelentős beruházásról beszélünk, amelynek már a tervezési szakasza is kormányokon átívelő feladat, mert hiszen ennek a tervezési időszaka az önök kormányzásakor kezdődött - nagyon helyesen -, és úgy tudom, hogy akkor dr. Turi-Kovács Bélának hívták a környezetvédelmi minisztert. Nagyon helyes, hogy így indult a dolog.
A csepeli szennyvíztisztító előkészítése folyamatosan kormányzati munkát igényel, és - éppen a projekt nagyságrendje miatt - különleges figyelmet kell fordítani ennek a munkának a felügyeletére. A főváros mint kedvezményezett és a Nemzeti Fejlesztési Hivatal mint irányító hatóság mellett a környezetvédelmi és vízügyi tárca mint közreműködő szervezet látja el a szervezési és projektmenedzsmenti feladatokat. Remélem, képviselő úr is támogatja a beruházás megvalósítását, és örömmel fogadja a már elért eredményeket, így azt, hogy a budapesti központi szennyvíztisztító telep és kapcsolódó létesítményei című projekt megkezdődött.
De lássuk a konkrétumokat, a tényeket! 2002 és 2004 márciusa között elkészült a kohéziós alap pályázatához szükséges dokumentáció. Ez egy zöldmezős beruházás, és ennek az előkészítése bizony hosszú időt vesz igénybe; hogy ne említsek mást, mint például a régészeti feltárások kérdéskörét. 2004. március 31-én a Nemzeti Fejlesztési Hivatalon keresztül az Európai Bizottsághoz benyújtásra került a projekt pályázati anyaga. 2004. december 2-án a KVVM Fejlesztési Igazgatósága és a budapesti Fővárosi Önkormányzat aláírta a támogatási szerződést, majd 2004. december 17-én - durván öt hónappal ezelőtt - az Európai Bizottság az anyagot jóváhagyta. A beruházás tehát mindössze öt hónapja van folyamatban, amit azonban több mint kétéves előkészítő munka előzött meg.
Egyébként az Európai Unió kohéziós alapjára vonatkozó szabályozás szerint a bizottság határozatától, tehát 2004. december 17-étől számított harminc hónap tétlenség eltelte után számíthatna az ország bármiféle szankcióra. Úgy gondolom, az elmondottak meggyőzik önt arról, hogy erről szó sincs. A beruházás tehát folyamatban van, a vállalkozók közbeszerzés keretében kerülnek kiválasztásra. Jelentem az Országgyűlésnek, hogy a döntő fontosságú beszerzés elindult, a szennyvíztisztító telep részvételi felhívása megjelent az EU-honlapon és a Közbeszerzési Értesítőben. A beszerzési dokumentációk tehát elkészültek, és egyenesbe kezd kerülni ennek a projektnek a megvalósítása.
Ugyanakkor szeretném jelezni, hogy a legnagyobb költségű szerződés 2006 elején várható - ez a szennyvíztisztító beruházása -, de még az idén sor kerülhet például egy megfelelő referenciával és garanciával alátámasztott mérnöki gárda kiválasztására, illetve a műszaki felügyeleti tender szerződéskötésére.
Az EU természetesen megkülönböztetett figyelmet szentel minden előkészítő munkálatnak, és az ezzel kapcsolatos teljes körű ellenőrzést is végrehajtja. Így 2005. április 29-én az Európai Bizottság vizsgálta többek között a budapesti szennyvíztisztító kérdését, és ezen a vizsgálaton, illetve ennek a tárgyalásán szóba sem került az, hogy bármiféle szankciót léptetnének életbe. Úgy ítélték meg, hogy megfelelő tempóban haladnak a folyamatok.
Szeretném megnyugtatni képviselő urat, hogy a kohéziós alap 80 milliárd forintos támogatása nem fog elveszni, a munka jelen pillanatban is folyamatosan halad.
Köszönöm szépen, és kérem, szíveskedjék a válaszomat elfogadni. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť