MESTERHÁZY ATTILA

Full text search

MESTERHÁZY ATTILA
MESTERHÁZY ATTILA ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A minisztérium elkészített egy új fogyasztóvédelmi koncepciót, aminek két fő pillére van. Az egyik, hogy tekintsük át újra, az államnak milyen feladatai vannak ezen a területen, pontosítsuk ezeket a feladatokat, hogy még hatékonyabban tudjunk fellépni a fogyasztói érdek védelme szempontjából. A másik pedig, hogy tudatos fogyasztókat neveljünk, hiszen a tudatos fogyasztóvá nevelés egy fontos eszköze a megelőzésnek, a prevenciónak, hiszen nem lehet minden egyes fogyasztó mellé egy fogyasztóvédőt állítani, fontos, hogy a fogyasztó maga is tudja, hogy felelőssége van, amikor megvásárol egy terméket vagy szolgáltatást.
Természetesen a fogyasztókon belül a fiatalok, ahogy a képviselő úr is említette, egy nagyon speciális célcsoport, hiszen kiszolgáltatottabbak, mint a többi ilyen fogyasztói célcsoport, ezért még jobban oda kell rájuk figyelni. Az egyik oldal az, amit az imént már említettem, hogy például a dohánytermékeknél, italtermékeknél az állam határozottabban lép föl, büntet, szankcionál és megtilt bizonyos fajta cselekvéseket a szolgáltatók részére, de a másik oldal egy sokkal hatékonyabb és talán sokkal olcsóbb megoldás: a tájékoztatás, az információátadás, az oktatás. Hiszen a fiatalok - gyermekkorban megtanítva őket, hogy tudatos fogyasztók legyenek - már sokkal könnyebben tudják elkerülni ezeket a veszélyes szituációkat, sőt van egy plusz pozitív hozadék, hogy már a gyermekeiket is erre oktatják.
Éppen képviselő úr és minden képviselő hozzájuthat ezekhez a kiadványokhoz, amelyek az Oktatási Minisztériummal és civil szervezetekkel közösen egy tanári segédanyagként és Tudatos vásárló leszek címmel egy kalendárium formájában hasznos információkat adnak a fogyasztóvédelemről a fiataloknak, a fiatalok nyelvén. Ez egyébként a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége, illetve egy európai uniós, egy brüsszeli alapítvány, a Generation Europe alapítvány közös gondozásában jelent meg. (Felmutatja a kiadványokat.) Ez mind-mind olyan eszközt ad a fiatalok kezébe, amivel könnyebben, szórakoztató módon és hatékonyabban tudják elsajátítani a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos ismereteket, és ezáltal (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) valóban tudatos fogyasztóvá tudnak válni. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť