DR. CSEPELI GYÖRGY

Full text search

DR. CSEPELI GYÖRGY
DR. CSEPELI GYÖRGY informatikai és hírközlési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nem feladatom, hogy minősítsem a magyar szakmai újságírókkal kapcsolatos inszinuációját, ők megvédik magukat, ha akarják.
Ugyancsak nem akarok szakmai vitába belebonyolódni, de nyilvánvalóan arról van szó, hogy az ön által ADSL-nek nevezett technológiának van egy letöltési és egy feltöltési sebessége, és a nemzetközi normáknak megfelelően Magyarországon pontosan az a helyzet, mint másutt, hogy kétszer olyan sebesen történik a letöltés, mint a feltöltés. Ebben jelenleg semmifajta gátja a fejlődésnek nem fedezhető fel, amit az is bizonyít, hogy például a Wikipediát ha megnézik - amely az egyik legnagyobb kollektív tartalomfejlesztő vállalkozása a világnak -, ott már 7500 szócikk magyarul olvasható. Tehát ilyen értelemben véve okafogyott a kérdés.
A támogatással kapcsolatos eszmefuttatásait őszintén szólva nem teljesen tudtam követni; nem világos számomra, hogy sokallja vagy kevesli a támogatást. Ami a támogatással kapcsolatos konkrét fizikai adatokat illeti, azok olvashatók a Pénzügyi Közlöny 2005/3. számában, a 2004. évi adókedvezmények tekintetében.
Azoknak az összegeknek, amelyeket fölemleget számítástechnikai eszközök áraként, az ellenőrzésére természetesen nincs módom, hiszen lehet, hogy önnek volt módja, de nekem üzleti könyvekbe való betekintésre egyelőre nincs lehetőségem, pusztán csak a logikai érzékem, illetve a piacismeretre vonatkozó készségem diktálja, hogy a számok, amelyeket ön közöl, túlságosan magasak. Hiszen csak az a két-három perc, amíg ön elmondja az interpellációját, már árcsökkentést idéz elő, tehát ilyen értelemben véve nyugodtan feltételezhetjük, hogy túlzottak azok az árak, amelyeket az ADSL-modem kapcsán ön emleget, mert ezeknek az áraknak egyszerűen zuhanniuk kell.
Azt, hogy sikeres vagy sikeretlen a szélessávú internet-hozzáférést támogató programunk, legalábbis a lakosság körében, megint csak - egyébként meglehetősen objektív - számok bizonyítják. Jelenleg az előfizetéseknek több mint a fele, majdnem a fele szélessávú, igaz, hogy ez az aszimmetrikus típusú hozzáférés: 810 ezerből félmillió a szélessávú hozzáféréssel rendelkező előfizetők aránya. Ez nemzetközileg is nagyon jó arány, és minden alapunk megvan annak feltételezésére, hogy ezeknek az előfizetőknek az aránya és abszolút száma növekedni fog.
Más tekintetben, akiknek nincsen olyan anyagi helyzetük, vagy nincs olyan technológiai környezetük, hogy rácsatlakozhassanak a világhálóra, a közhálóprogram keretében közösségi hozzáférési pontok ezreit biztosította a minisztérium különböző konstrukciók keretében, amelyek következtében érzésem szerint - mint ahogy már a múlt alkalommal Mécs Imre képviselő úrnak adott válaszomban kifejtettem - az igazi korlátja a szélessávú internethasználatnak az ismerethiány, a tapasztalathiány, a félelem az újtól, a félelem a szokatlantól.
(15.10)
Ezek azok a félelmek, ezek azok a gátak, amelyek lebontását követően várhatjuk azt, hogy az ön által emlegetett fejlődés elindul, de feltételezhetően ennek a fejlődésnek az irányát se ön, se én, senki nem látja.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť