DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS

Full text search

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS
DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány 2005. május 23-án benyújtotta az Országgyűlésnek azt a törvénymódosítási csomagot, amelynek célja az építőipari ágazatot sújtó illegális munkavégzés, a feketemunka elleni törvényalkotási szintű intézkedések megtétele. A törvényjavaslatot T/16302. számon kapták kézhez, és az építőipari kivitelezési tevékenységgel kapcsolatos adatszolgáltatásokkal összefüggő egyes törvények módosításáról címet viseli.
(15.00)
A törvényjavaslatot az Országgyűlés sürgősséggel fogja tárgyalni. E törvényjavaslat tartalmazza azokat a közbeszerzési törvényt érintő módosításokat is, amelyek az úgynevezett feketemunka elleni fellépés keretében merültek fel. Így az interpelláció címében is szereplő kérdésre nagyon röviden azt mondhatom, hogy: igen, a kormánynak szándékában áll a közbeszerzési törvényt módosítani az ön által is jelzett visszásságok orvoslása érdekében.
A törvényjavaslat szerinti módosítás tehát a közbeszerzési eljárásokon keresztül is elő kívánja mozdítani a foglalkoztatásra irányuló jogviszonyokra vonatkozó kötelezettségek tiszteletben tartását. A javaslat szerint a súlyos jogsértők bizonyos ideig kizárásra kerülnének a közbeszerzési eljárásokból; öt évig sem ajánlattevőként, sem alvállalkozóként nem indulhatna közbeszerzési eljárásban az a személy vagy szervezet, amely a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítésére, bejelentésére vonatkozó és a külföldiek foglalkoztatásával összefüggő kötelezettséggel kapcsolatban jogerős határozatban megállapított jogszabálysértést követett el, és emiatt bírsággal sújtották.
A javaslat a közbeszerzési törvény olyan tartalmú kiegészítésére is irányul, amely az államháztartás központi alrendszerébe tartozó szervezetek mint ajánlatkérők számára építési beruházás vagy építési koncesszió esetén kötelezővé teszi annak előírását, hogy az ajánlattevők ajánlatukban jelöljék meg az általuk a közbeszerzés értékének 10 százalékát meghaladó mértékben igénybe venni kívánt alvállalkozókat. A közbeszerzési törvény hatályos előírásai ezt csupán lehetőségként biztosítják az ajánlatkérő számára. Mindennek az a következménye, hogy csak az ajánlattevő által az ajánlatban megjelölt alvállalkozó működhet közre a szerződés teljesítésében.
Végül a javaslat kiegészíteni javasolja a közbeszerzési törvénynek azt a szabályát, amely szerint a közbeszerzési eljárás alapján megkötött szerződést a nyertes ajánlattevőként szerződő félnek kell teljesítenie, és kizárólag az ajánlatban megjelölt alvállalkozók működhetnek közre a szerződés teljesítésében.
Az egyértelmű törvényértelmezés elősegítése és a joggyakorlat ez irányú megerősítése érdekében kimondásra kerül majd az az egyébként a hatályos szabályozásból is következő rendelkezés, amely szerint az alvállalkozó sem vehet igénybe teljesítési segédet. E rendelkezés tehát egyértelműen kizárja annak a lehetőségét, hogy az alvállalkozók további közreműködők igénybevételével mintegy átruházzák a szerződéses jogviszonyban őket megillető pozíciót.
Ezek tehát azok a módosítások, amelyek a most benyújtott javaslatban is szerepelnek. Remélem, a javasolt módosítások megoldást kínálnak az ön által is jogosan felvetett problémák megoldására.
Köszönöm szépen a türelmet, és kérem, szíveskedjen elfogadni a válaszomat. Köszönöm. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť