LABODA GÁBOR

Full text search

LABODA GÁBOR
LABODA GÁBOR (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm a szót. Az 1. ponthoz beadott módosító javaslat lényege: a köztemető fogalmát beemeli a törvénybe, illetve pontosítja az önkormányzat temetőfenntartásra vonatkozó kötelezettségét. Ugyanis a köztemető eddig kizárólag mint önkormányzati temető jelent meg a törvényben. Ez pusztán csak egy javaslat a jogalkalmazást elősegítő fontos szövegpontosításra.
Ha lehetséges, áttérnék a következő módosító javaslatokra. A következő az ajánlás 4. pontjában szerepel: a köztemető területén külön jogszabályban meghatározott telephelyengedély alapján gyakorolható ipari és szolgáltató tevékenység. Ezek a szolgáltató tevékenységek: itt többek között a sírkőkészítésre, a sírkő bemutatására szolgáló telephelyekre gondoltunk.
A törvényjavaslat szerint azok a sírkőkészítők, akik jelen pillanatban a temető területén kívül vannak, ugyanis ezek az arányok úgy vannak, hogy aki bent van, az körülbelül 5 százalék, aki kívül van, az körülbelül 95 százalék... Az érdekképviseletekkel egyeztetve azt a módosító javaslatot nyújtottam be, hogy a temető területén e tevékenység végzésére nem lehet telephelyet létesíteni, és az ilyen tevékenységgel létrehozott terméket - a temetéshez szükséges kellékek kivételével - nem lehet forgalmazni. Tekintettel voltunk arra, hogy jelenleg is üzemelnek a temetők területén ilyen jellegű tevékenységek.
A törvény 27. § (6) bekezdése kapcsán arra is javaslatot tettem, hogy 2006. december 31-éig kell megszüntetni ezt a tevékenységet, amely jelenleg is éppen folyik.
Ennek a törvénynek a jelentősége legfőképpen a versenyegyenlőség, a versenysemlegesség, hogy minden kőfaragó hozzáférhessen, illetve ugyanolyan megrendelést kaphasson, mint azok, akik jelen pillanatban a temetőkön belül vannak. Úgy gondolom, mindannyiunk érdeke, hogy továbbra is nyugodt körülmények között folyjon a temetőkben a munka.
A következő módosító javaslat az önkormányzatoknak meghatározza, hogy a díjmértéket minden évben felül kell vizsgálni, és ezeket a felülvizsgált díjmértékeket rendeleti formában közzé kell tenni. A módosító javaslat szabályozza az újraváltás díjának a mértékét. A javaslat szerint az újraváltás díjának a mértéke az adott temetési hely tárgyévre megállapított díjának legfeljebb 75 százaléka lehessen. Jelenleg az ország területének nagy többségében az újraváltás díja megegyezik a sírhelymegváltás díjával, azaz az önkormányzatok százszázalékosan ezt alkalmazzák. A javaslat célja, hogy olcsóbb legyen az újraváltás, hiszen egy meglévő sírhelyről beszélünk, és ezt mindenképpen csökkenteni, illetve szabályozni kell e tekintetben.
A törvényjavaslat 11. § (2) bekezdése b) pontjában szintén egy szabályozás kerülne bevezetésre, mely szerint: a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulási díj szedhető, amelynek mértéke az adott évben az egyes sírhelyekre megállapított megváltási díjtételek egyszeri számtani átlagának legfeljebb 5 százaléka. Erre azért volt szükség, mert az ország területén szintén óriási anomáliák vannak. Minden önkormányzat saját maga állapítja meg a sírhelymegváltás díját, és óriási eltérések tapasztalhatók. Ezek az eltérések 1000 forinttól akár a 400 ezer forintos tételt is meghaladhatják.
Ez a szabályozás viszont a fenntartási hozzájárulást határozza meg azoknak, akik a temetőn belül munkát végeznek, ugyanis nincs harmóniában egymással a sírhelymegváltás és a temetőfenntartási hozzájárulás. Ezzel a javaslattal ez egységessé válna, ugyanis mondok egy példát, egy 100 ezer forintos sírhelymegváltás esetén ez arra a temetőre vonatkozóan egységesen 5 ezer forint lenne. Ezt az 5 ezer forintot a vállalkozásszerűen munkát végzők, tehát a kőfaragók és az egyéb, a temető területén díszítő munkát végzők amúgy is továbbszámlázzák az elhunytak hozzátartozóinak. Tehát itt szükséges volt ezt az anomáliát megakadályozni, mert adott esetben egy 100 ezer forintos sírhelymegváltásnál volt olyan hely, ahol elérte a 30 ezer forintos temetőfenntartási hozzájárulást, amit szintén a lakosságnak kellett megfizetni. Ez esetben ez egyfajta korlát, hogy ilyen mértékű anomáliák ne legyenek, és egységessé váljon az egész ország területén.
Remélem, hogy képviselőtársaim támogatják. Köszönöm szépen az eddigi támogatást. Örülnék neki, ha ellenzéki képviselőtársaim is támogatnák a benyújtott módosító javaslatokat, és azt hiszem, ezt az érdekvédő egyesületek szintén üdvözölnék. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť