DIÓSSY GÁBOR

Full text search

DIÓSSY GÁBOR
DIÓSSY GÁBOR gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A távhőszolgáltatásról szóló törvényjavaslat általános vitájának megkezdésekor már utaltunk arra, hogy ez a szolgáltatás 94 településen élő mintegy 2 millió állampolgárunkat érinti. Mivel a távhőszolgáltatásba bekapcsolt 645 ezer lakás közül körülbelül 500 ezer panelépítésű, értelemszerűen kiemelt fontosságú a törvény a városi lakótelepek lakossága számára. A parlamenti vita a kormány szándékaival összhangban megerősítette, hogy különösen fontos a távhőszolgáltatást igénybe vevő felhasználók érdekeinek fokozottabb védelme, beleértve azt is, hogy a jelenleg még kétségkívül drága távfűtés hatékonyabb, gazdaságosabb és így megfizethetőbb is legyen.
A törvényjavaslatot három kijelölt bizottság tárgyalta meg, és ahhoz mintegy 130 módosító, illetve kapcsolódó módosító indítvány érkezett. Ezek közül több indítvány arra vezethető vissza, hogy a törvény benyújtása után fogadta el az Országgyűlés a közigazgatási hatósági eljárások és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvényjavaslatot, a Ket.-et. Ezért meg kellett teremteni a benyújtott törvényjavaslat, illetve az időközben elfogadott Ket. közötti összhangot. Érkezett számos olyan módosító javaslat is, amely markánsabban fogalmazta meg a fogyasztói érdekvédelem, a gazdaságos működés és a versenyhelyzet erősítésére irányuló törekvéseket. Több indítvány pontosította a méréssel és az elszámolással kapcsolatos szolgáltatói kötelezettségeket. Így például javaslatot tettek a fűtésre és a használati melegvíz-készítésre felhasznált hőmennyiség különválasztására. Ezeket a módosításokat a kormány támogatja. Voltak olyan kezdeményezések is, hogy a törvényjavaslatban szereplő egyes műszaki szakkifejezések tartalma pontosabban és közérthetőbben nyerjen megfogalmazást, és ezzel a törvény a jogalkalmazók számára is egyértelműbb legyen. A kormány természetesen ezen módosító indítványokkal is egyetért.
Külön szeretnék kitérni azokra az indítványokra, amelyek a távfűtés kétségkívül magas költségeit árkiegészítéssel, illetve ártámogatással kívánják az egyedi gázfűtés szintjére csökkenteni. Ezekkel a javaslatokkal a kormány nem tud egyetérteni. Egyrészt ugyanis átláthatatlan rendszer alakulna ki, hiszen míg a gázárak országosan egységesek, addig a 94 településen az önkormányzati ármegállapítás miatt 94 eltérő ára van a távhőszolgáltatásnak. Ez azonban a kisebb probléma. A nagyobb gond az, hogy ez a támogatási rendszer gyakorlatilag a jelenlegi, nem mindenhol korszerű távhő-szolgáltatási rendszereket konzerválná, mivel a központi ártámogatás révén sem a szolgáltatóknak, sem az épületek tulajdonosainak nem fűződne érdeke ahhoz, hogy a rendszerüket korszerűsítsék, műszaki fejlesztéssel a szolgáltatás gazdaságosságát javítsák.
A kormány az ártámogatás rendszere helyett hosszú távú megoldást javasol. Változatlanul folytatni kívánjuk a távhőszolgáltató rendszerek korszerűsítését, a lakásonkénti, adott esetben lehetőség szerint akár radiátoronkénti szabályozás megteremtését, az elavult egycsöves fűtési rendszerek korszerűsítését. Ezen túlmenően az épületek hőszigetelésével, a nyílászárók cseréjével lehet a hőveszteséget jelentősen csökkenteni. Emellett a hőtermelés költségei a kapcsolt energiatermelés arányának növelésével, a kisebb hőtermelő egységek, például gázmotorok elterjedésének támogatásával is mérsékelhetők. Ezeket a megoldásokat segíti az energiahordozóár-rendszer, valamint a különböző állami, illetve szolgáltatói támogatások.
Tisztelt Országgyűlés! A beterjesztett törvényjavaslat és a támogatott módosító indítványok együttes elfogadásával olyan új törvény születik, amely a távhőszolgáltatás területén egyértelműbb, áttekinthetőbb és világosabb jogi helyzetet teremt, fokozza a felhasználók érdekvédelmét és érdekérvényesítési lehetőségét, ugyanakkor elősegíti a távhőszolgáltató rendszerek műszaki fejlesztését, a felhasználóhoz közelebb eső mérés további terjedését. Ezen túlmenően a törvényjavaslat hosszú távon segíti a szakmai sajátosságoknak megfelelő versenyhelyzet kialakulását s ezen keresztül a működés hatékonyságának és gazdaságosságának javítását.
Kérem ezért a tisztelt Országgyűlést, hogy az elmondottak figyelembevételével a távhőszolgáltatásról szóló T/13142. számú törvényjavaslatot és ahhoz benyújtott módosító indítványokat a kormány szándékának megfelelően támogatni szíveskedjék.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(18.20)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť