NAGY KÁLMÁN

Full text search

NAGY KÁLMÁN
NAGY KÁLMÁN (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban döntés van arról, hogy az ország hét régiójában megszűnnek a minisztérium alá tartozó regionális vidékfejlesztési irodák. A jelenleg érvényben lévő dokumentumok szerint a Leader+ megvalósítása kizárólag a revik közreműködésével történhet meg. A Leader+ a helyi vidékfejlesztési terv készítésén és megvalósításán alapuló, speciális vidékfejlesztési program. 4,9 milliárd forint uniós keretből olyan kisebb volumenű fejlesztések támogathatók, amelyek semmilyen más operatív programba nem férnek bele, ráadásul úgy, hogy a döntések helyben születnek. Ha a revik megszüntetésével a Leader+ program koordinálására új szervezeti egységet jelöl ki, annak az EU általi akkreditálására van szükség. Ebben az esetben a program nem fejezhető be 2006. december 31-ig, ha pedig a program nem valósul meg, a vidék esélyei jelentősen csökkennek a következő időszak forrásainak felhasználására. Miért szüntetik meg az irodákat?
Tovább rontja a kistelepülések esélyeit, hogy tervezik a vidékfejlesztési menedzserhálózat megszüntetését. Az országban jelenleg 185 vidékfejlesztési kistérség működik, amelyek nem azonosak a többcélú kistérségi társulásokkal. Ezekben a kistérségekben évek óta támogatott menedzserek látják el a vidékfejlesztési feladatokat. Ez a támogatás azonban március 31-én megszűnik, mint ahogyan az országos vidékfejlesztési hálózat is úgy tűnik, már csak dicső múlt marad, a vidékfejlesztés csak a minisztérium nevében fog szerepelni.
Tisztelt Miniszter Úr! A tapasztalat és a tények azt igazolják, hogy vidékfejlesztés csak a vidéket fejlesztőkkel közösen valósítható meg. Ha azonban sem vidékfejlesztési irodák, sem menedzserek nem lesznek, akkor kik, kivel, kinek és mit fognak fejleszteni? Az aprófalvas településszerkezetű térségekben ki képviseli április 1-je után a vállalkozókat és az önkormányzatokat? Ki segít nekik a pályázatok felkutatásában és elkészítésében? Ki tartja a kis önkormányzatokkal a közvetlen napi kapcsolatokat? A többcélú kistérség erre alkalmatlan, hiszen például az alakulóban lévő zalaegerszegi társuláshoz 79 település van besorolva. Lehet, hogy ez csak a vidéken élőknek, az aprófalvas települési önkormányzatoknak kérdés?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť