DIÓSSY GÁBOR

Full text search

DIÓSSY GÁBOR
DIÓSSY GÁBOR gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Amint arra már az általános vita megkezdésekor is utaltunk, a múlt év januárjától hatályos, a Magyar Köztársaság gyorsforgalmi közúthálózatának közérdekűségéről és fejlesztéséről szóló úgynevezett autópálya-törvény megteremtette azokat a feltételeket, amelyek elősegítik hazánk gyorsforgalmi úthálózatának mielőbbi kiépítését. Az eltelt időszak tapasztalatai alapján azonban indokolttá vált az autópálya-törvény áttekintése abból a szempontból, hogy a törvény egyes rendelkezéseinek módosításával miként gyorsítható az egyes hatósági eljárások időtartama, s ezáltal hogyan hozható előbbre az útépítési munkák megkezdésének időpontja.
A törvényjavaslat parlamenti vitájának befejeztével örömmel tájékoztathatom a tisztelt Házat, hogy a törvénymódosítás alapvető törekvése a parlamenti többség egyetértésével találkozott. A beterjesztett anyagot az első helyen kijelölt gazdasági bizottság mellett további öt bizottság is megtárgyalta, hozzájárulva ezzel a törvény további pontosításához. Alapos munkájukat és javaslataikat ezúton is köszönjük.
A törvényjavaslathoz összesen 13 darab módosító indítvány és 7 darab kapcsolódó módosító javaslat érkezett. Ezek közül elfogadhatónak tartottuk azt az indítványt, amely szerint az autópálya-törvény 2. számú melléklete kiegészül az M49-es autóútnak az M3-as autópálya Mátészalka-Csenger-országhatár közötti szakaszával. A támogatás azért is egyértelmű, mert ennek a szakasznak az előkészítése kormányközi megállapodáson alapul.
Ugyanakkor több olyan kapcsolódó módosító javaslatról is szólnom kell, melyeket a kormány nem tudott támogatni. Így például nem tartottuk elfogadhatónak a 2007-ig előkészítés alatt álló gyorsforgalmi utak felsorolását tartalmazó 2. számú melléklet kiegészítésére irányuló javaslatokat. Ilyenek voltak az M86, az M35 és a 83-as számú főút adott szakaszainak az előkészítendő utak listájába történő felvételét, illetve a mellékletben már szereplő M44-es út további bővítését kezdeményező indítványok. Ezek támogatása a már elfogadott gyorsforgalmi úthálózat-fejlesztési program bővítését eredményezné, amelyre a kormány jelenleg nem tud további kötelezettséget vállalni. Állásfoglalásunk során figyelembe vettük azt is, hogy a vonatkozó jogszabályok értelmében gyorsforgalmi utak megépítéséről csak előzetes hatástanulmányok, illetve a környezeti értékelés elkészítése és egyeztetése után lehet megalapozott döntést hozni, ezért a jelenleg érvényes program kiegészítésére felelősen nem vállalkozhatunk.
Nem tudtuk támogatni azt a javaslatot sem, amely az egészséges környezethez és a természethez való jog csorbítására hivatkozva a gyorsforgalmi útépítés kifejezett gyorsítását szolgáló új jogintézmény, a célkitermelő hely szabályozásának elhagyására irányul. A törvényjavaslatban a célkitermelő hely létesítésének előírásai egyetlen hatályos jogszabályi rendelkezést sem sértenek. Úgy ítéljük meg, hogy az erre vonatkozó fogalom meghatározása, a létesítés, működés, megszüntetés szabályozása kellő garanciát jelent a környezetvédelmi érdekek érvényesítésére.
Érkezett olyan módosító javaslat is, amely azt kezdeményezte, hogy célkitermelő helyet ökológiai hálózathoz tartozó területeken ne lehessen létesíteni. Az indoklással ellentétben a törvényjavaslat a módosító indítvány befogadása nélkül is összhangban van a természetvédelmi törvénnyel.
(18.50)
Tisztelt Országgyűlés! Meggyőződésem, hogy a beterjesztett törvényjavaslattal és az abban foglalt új jogintézmény bevezetésével, valamint a támogatott módosító indítvánnyal olyan törvényi szabályozás születik, amely további akadályokat hárít el az autópálya-építés meggyorsítása, az ország infrastruktúra-hálózata bővítése útjából, egyidejűleg megteremti a kormány autópálya-építési koncepciójához illeszkedő finanszírozás jogi feltételeit.
Kérem ezért a tisztelt Országgyűlést, hogy az autópálya-törvény módosításáról szóló T/14338. számú törvényjavaslatot és az ahhoz benyújtott indítványokat a kormány szándékának megfelelően támogatni szíveskedjenek.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť