DIÓSSY GÁBOR

Full text search

DIÓSSY GÁBOR
DIÓSSY GÁBOR gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Képviselő úr felszólalásához gazdaságfejlesztési területen szeretnék kapcsolódni. Úgy gondolom és úgy gondoljuk, azt hiszem, valamennyien, hogy a határon túli magyarság boldogulásának legfontosabb alapja az, ha gazdaságilag tudnak boldogulni. Nos, lássuk a tetteket, milyen tevékenységet végeztünk eddig, mit tettünk a határon túli magyarság gazdasági boldogulásának érdekében!
A kormány 1128/2004. számú határozatával egy gazdaságfejlesztési és munkahely-teremtési keretprogramot indított be. Ennek a keretprogramnak a kidolgozója a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium volt, és ebben a programban igénybe vette a saját intézményi hálózatát.
Melyek a szereplők ebben az intézményrendszerben? Az MFB, amely partnerhitelprogram keretében 10 milliárd forintot bocsát azon vállalkozók rendelkezésére, akik magyar székhellyel rendelkeznek, és beruházásokat végeznek a szomszédos, elsősorban magyarlakta országokban, illetve területeken.
A másik szereplő az Eximbank, amely szintén hitelprogram keretében biztosít forrásokat, 8 milliárd forint értékben, amely hitelek felhasználhatók magyarországi székhelyű vállalkozások határon túli befektetéseihez, hasonlóan az MFB-hez, ezen túl pedig infrastrukturális projektek finanszírozásához is.
(14.10)
A két hitelező intézményen kívül a Mehib is bekerült a képbe - a Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaság -, ő is részt vesz ebben a konzorciumban mint vevőhitel-, illetve befektetésbiztosító társaság, 5 milliárd forint keretösszeg erejéig, a szomszédos országokba irányuló infrastrukturális, illetve gazdasági fejlődést elősegítő vállalati befektetések biztosítására.
Ezen nagyobb projektek mellett léteznek és nagyon fontosak a kis- és középvállalkozások által megvalósított projektek, amelyek sokszor tőkehiányban szenvednek, tehát saját maguk nem mindig tudnak elindulni vállalkozásként. Ebben segít a Corvinus Rt. tőkebefektetési programjával, amely 2 milliárd forint forrást biztosít ezen induló vállalkozások részére.
Részt vesz még a programban az Új Kézfogás Közalapítvány, amely kiterjedt régióbeli hálózatával befektetési projektek feltárását, értékelését és monitorozását végzi, ami szintén egy nagyon fontos feladat a beruházásoknál. Az egész program marketingjét, terjesztését, az információs bázis kezelését, információadást az ITDH Kht. végzi. Feladata a szülőföldprogram széles körű ismertetése, magyar és régióbeli gazdasági körökkel is.
Végül szeretném megjegyezni, hogy Magyarország és szomszédai között rendkívül dinamikusan nő a kétoldalú kereskedelmi forgalom, messze meghaladva az EU-tagállamok dinamikáját. Így a magyar tőkekihelyezések meghatározó többsége ugyancsak e térségre koncentrálódik. A befektetésben érdekelt vállalatok köre két részre osztható: az általunk ismert nagyvállalatok, akik régóta befektetnek már a régióban, illetve a rendkívül nagy számú és egyre növekvő számú magyar kis- és középvállalat, amelyek jellemzője, hogy kis befektetési értékkel indulnak a piacon.
A vegyes vállalatok tevékenysége mára már nemcsak szolgáltatási területre koncentrálódik, hanem a nemzetközi versenyképességünk fokozása érdekében a termelési tevékenység bizonyos fázisai is előtérbe kerülnek. Szeretném megjegyezni, hogy lehet, hogy ez nem annyira izgalmas kérdés, mint egy-két, érzelmeket kiváltó egyéb ügy, de úgy gondolom, hogy az egyik legfontosabb téma ma a szülőföldjükön boldogulni akaró magyarok számára az, hogy gazdaságilag milyen lehetőségeket tudnak megragadni, és ehhez járul hozzá az előzőekben általam vázolt, összesen 25 milliárd forintnyi forrást biztosító programcsomag.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť