DR. ÁDER JÁNOS

Full text search

DR. ÁDER JÁNOS
DR. ÁDER JÁNOS (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Már megérte bejönni az Országgyűlés mai ülésére, hiszen láthattuk, hogy Gyurcsány Ferenc rácsodálkozott a falu, a vidék és a mezőgazdaság problémáira.
Miniszterelnök Úr! Ön beszélt, beszélt, beszélt - szó, szó, szó. És hol vannak a tettek, miniszterelnök úr? Hol vannak a tettek? Lehet, hogy újdonságot árulok el önnek, miniszterelnök úr, de ön közel fél éve ennek az országnak a miniszterelnöke. Most pedig úgy beszélt, mintha azokkal a problémákkal ma reggel találkozott volna először, vagy ennek a nyilatkozatnak az elolvasása után, és ezekkel a problémákkal ön még korábban sohasem szembesült volna. A falu valóban rossz helyzetben van, de ezért nem 15 év a felelős, hanem az önök három éve, miniszterelnök úr. (Felzúdulás a kormánypárti oldalon. - Az elnök csenget. - Taps az ellenzéki oldalon.)
Miniszterelnök Úr! Ön érintette a mezőgazdaság problémáját, a mezőgazdaságból élők problémáját is. Miniszterelnök úr, látta-e a Hídember című filmet? Miniszterelnök úr, esetleg ha megtisztelne a figyelmével: látta a Hídember című filmet? Most nyilván valami fontosabb dolga van, éppen valami meghívót ír alá Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr. (Folyamatos moraj a kormánypárti oldalon. - Az elnök csenget.) Ebben a filmben Széchényi Ferenc, Széchenyi István édesapja kézen fogja fiát, és odavezeti az asztalhoz, ahol egy idős parasztember ül az asztalfőn, és a következőt mondja neki: “Nézd meg a kezét; ez a kéz dolgozik érted. Csókold meg a kezét; ez a kéz adja neked a kenyeret.” (Közbeszólás a kormánypárti oldalról: Viktorét meg is csókolták... - Derültség a kormánypárti oldalon. - Zaj.)
Nem gondolom, hogy Gyurcsány Ferencnek kezet kellene csókolni a magyar gazdáknak, de azért az elmúlt hét megnyilvánulásainál több tiszteletet érdemelnek a föld művelői, miniszterelnök úr. Legalább egy kézfogást, legalább őszinteséget, és nem megfutamodást a tárgyalások elől, nem hangzatos szavakat itt a parlamentben, hanem valódi érdemi tárgyalásokat, elfogadva a gazdáknak a tárgyalásra vonatkozó invitálását; ön tíz napja ezt a felkérést már megkapta, és mind a mai napig nem talált időt arra, hogy a gazdákkal leüljön tárgyalni. Semmiképpen sem sértegetéseket és személyeskedést - mint ahogy ezt az elmúlt héten láthattuk -, és semmiképpen sem a gazdák követeléseinek következményeivel való alaptalan riogatást.
A múlt héten számba vettük itt a parlamentben, hogy mit is ígértek önök a magyar gazdáknak. Beszéltünk arról, hogy önök ígérték a mezőgazdaság felvirágoztatását, a mezőgazdaság versenyképessé tételét, azt, hogy az Európai Uniótól majd több pénzt szereznek, és a nemzeti támogatások kifizetését. A múlt heti felszólalása, a viszontválasza és a mai, mezőgazdaságot érintő felvetései sem segítettek áthidalni azt a mérhetetlenül nagy szakadékot, ami az önök temérdek ígérete és a valóság között feszül. Nade, hát egy dumakormány miniszterelnökétől mit is várhatnánk?
Ön párbeszédről beszél. Tíz napja nem talált alkalmat arra, hogy a magyar gazdákkal leüljön tárgyalni. Ön a falu jövőjéről és fontosságáról beszél, de az ön kormánya és az önt megelőző Medgyessy-kormány is csak a falusi emberek életét nehezítő döntéseket tudott idáig hozni, miniszterelnök úr.
Ha önök nemcsak ígérgetnének - mint ahogy ön ezt tette most is -, hanem tennének is valamit a magyar faluért, a magyar gazdákért, akkor most nem lennének traktorok az utcán Budapesten.
Miniszterelnök Úr! Mi egyetértünk a kormány tavaly november 4-i álláspontjával. Tudja, mit mondott Pásztohy András államtitkár úr itt a parlamentben, a költségvetési vita során? A kormány célja az, hogy a termelők minél inkább kihasználhassák a nekik járó támogatásokat, azokhoz gyorsan és pontosan hozzájussanak. Miniszterelnök úr, ha ezeket a szavakat a költségvetési vitát követően tettek is követték volna, akkor most a magyar gazdáknak nem kellene az utak mentén fagyoskodniuk. Miniszterelnök úr, tetteket várnak a magyar gazdák, tetteket várnak a falusi emberek, nem pedig csak dumát, dumát és mellébeszélést.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť