DR. ÁDER JÁNOS

Full text search

DR. ÁDER JÁNOS
DR. ÁDER JÁNOS (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Érdekes volt hallgatni az imént Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt. Ő beszél tiszteletről, a tiszteletadás fontosságáról, aki néhány héttel ezelőtt még azt üzente Orbán Viktornak, hogy fogja be a száját. (Dr. Turi-Kovács Béla: Ez igaz! Így van!) Ő beszél tiszteletről, a tiszteletadás fontosságáról, aki nem utasítja rendre mezőgazdasági miniszterét, amikor a gazdákat sértő kijelentésekre ragadtatja magát. Ő beszél a tisztelet fontosságáról, amikor tíz napja nem hajlandó elfogadni a gazdák kinyújtott kezét, belecsapni abba, és leülni a gazdákkal tárgyalni. (Taps az ellenzéki oldalon.) Gyurcsány Ferenc beszél arról, hogy kár bejönni a parlamentbe akkor, ha az ember elképesztő ostobaságokat és butaságokat hallhat, különösen kormánypárti politikusoktól. Ebben igaza van, miniszterelnök úr. Nade, miniszterelnök úr, amit ön itt művelt, az maga az elképesztő ostobaság és butaság! Ráadásul ezt egy hete produkálják, egy hete ismétlik újra meg újra.
Mit is csináltak önök az elmúlt héten? Mit történt az elmúlt héten? Ahelyett, hogy cselekedtek volna, ahelyett, hogy megállapodtak volna a gazdákkal, egy hazug, durva, az emberek félelmére építő kampányba kezdtek, és ennek láthattuk most egy újabb formáját Gyurcsány Ferenc előadásában. (Font Sándor: Így van!) Ugyanezt tették önök akkor, amikor a 23 millió románnal riogattak, és ugyanezt tették fél évvel ezelőtt a december 5-ei népszavazás előtt, amikor egymillió romániai magyar beözönlésével riogatták az anyaországi magyarokat. Most ugyanezt csinálják. Adóemelésről, a gyógyszerárak duplájára emeléséről és a családi pótlék megszüntetéséről beszélnek; az imént is ebből kaptunk egy kis ízelítőt.
Igaza van-e önnek, miniszterelnök úr, amikor azt mondja, hogy a gazdák több mint 200 milliárd forintot kérnek? Hát akkor vegyük sorra, hogy mit is kérnek a gazdák, miniszterelnök úr! Kérik a kamattámogatások kifizetését; erre egyébként önök garanciát vállaltak. Kérik az állatjóléti támogatások kifizetését, miniszterelnök úr; ezt önök egy évvel ezelőtt a gazdákkal kötött megállapodás keretében vállalták. Kérik a nemzeti kiegészítés kifizetését, miniszterelnök úr. Koppenhága után másról sem hallottunk, mint hogy ezt haladéktalanul, gyorsan, hiánytalanul ki fogják fizetni. Kérik a jogosulatlanul visszatartott általános forgalmi adó kifizetését. Ez ugyan nem szerepelt a választási ígéretekben, hogy jogtalanul visszatartják majd az általános forgalmi adót, de a gazdák ezt is kérik, miniszterelnök úr. Kérik a területalapú támogatásokat, miniszterelnök úr. Önök itt a parlamentben azt ígérték, hogy ezt december végéig kifizetik. Amikor a januári minisztériumi látogatásai során felkereste a Mezőgazdasági Minisztériumot, ön, miniszterelnök úr, személy szerint azt kérte Németh Imre mezőgazdasági minisztertől, hogy február végéig fizessék ki a földalapú támogatásokat. Március 7-e van, miniszterelnök úr, és csak az 50 százalékát fizették ki a törvény szerint járó összegnek.
Hogy beszélhet ön ezek után tiszteletről, nagyobb megbecsülésről, a falu és a mezőgazdaság jövőjének fontosságáról?! Hol van itt, miniszterelnök úr, olyan követelés, amit a magyar gazdák jogosulatlanul fogalmaztak meg? Sehol! Korábban önök minden követelésre ígéretet tettek és garanciát vállaltak. Ha annyi támogatást adtak volna, miniszterelnök úr, az adófizetők pénzéből, mint amennyit a polgári kormány adott - mert legyen erős, önök kevesebbet adnak; ön arról beszél, hogy 197 milliárdot adnak az adófizetők pénzéből, de a múlt héten még 208 milliárd forintról beszélt, mindegy, a lényegen nem változtat; a polgári kormány idején a magyar adófizetők pénzéből több támogatást kaptak a magyar gazdák, mint most, a különbséget az Európai Unió finanszírozza, miniszterelnök úr -, nos ha csak annyit fizetnének, mint amennyit a polgári kormány utolsó esztendejében kaptak a magyar gazdák, akkor a gazdák ma nem lennének az utakon. (Zaj.) És ha csak feleannyit tettek volna a mezőgazdaságért, mint amennyit dumáltak róla, akkor a magyar gazdáknak nem kellene most az út mentén fagyoskodniuk.
Miniszterelnök úr, ha ön nemcsak beszélne arról, hogy a mezőgazdaság milyen fontos, milyen fontos a vidék és a falu, hanem tenne is érte valamit, talán egy kicsit előrébb jutnánk. S időnként persze tanulmányozhatná a saját választási ígéretüket. Itt van: “Ezt tesszük az agrártermelőkért”, megjelent egy békéscsabai helyi lapban. Mit is ígértek önök? Azt ígérték, hogy a kukorica garantált felvásárlási ára 21 ezer forint lesz. Tudja, hogy ma mennyi? 17 és 19 ezer forint között van. Azt ígérték, hogy a sertés felvásárlási ára 350-400 forint között lesz. Tudja, hogy mennyi most a sertés felvásárlási ára? 275-285 forint között van.
Miniszterelnök úr, ezekről a számokról kellett volna beszélnie. (Nagy taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť