DR. KATONA BÉLA

Full text search

DR. KATONA BÉLA
DR. KATONA BÉLA (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Valóban igaza van Áder frakcióvezető-helyettes úrnak abban, hogy a magyar vidékfejlesztésről nem lehet a mezőgazdaság helyzete nélkül beszélni. Fontos, hogy a magyar agrárgazdaság szereplői az uniós csatlakozás első éveit sikerként és ne kudarcként éljék meg. Ezért viszont ezekről a dolgokról csak nagyon komolyan és nagyon őszintén szabad beszélni.
Kevés, hogy csak 170 ezer területalapú támogatási igényt elégített ki eddig a mezőgazdasági kormányzat. És fel szokták hozni Csehországot meg Szlovákiát ellenpéldának. De, frakcióvezető úr, ilyenkor azt is el kellene mondani, hogy Csehországban 16 ezer igénylő volt, Szlovákiában 12 ezer igénylő volt (Dr. Áder János: És Lengyelországban?), Magyarországon pedig 208 ezer igénylő volt. (Közbeszólások a Fidesz soraiból. - Az elnök csenget.)
Azt is el kellene mondani, hogy a magyar gazdák átlagosan 70 eurót kapnak egy hektárra, a szlovák és a cseh gazdák pedig csak 42-t vagy 43-at. (Taps az MSZP soraiból.) És azt, hogy akik időben elkezdték 2001-ben az intézményrendszer kiépítését, és nem csak 2002-ben a kormányváltás után állhattunk hozzá, azok bizony egy évig tudták próbálgatni a rendszerüket.
Lehet azt mondani, hogy a SAPARD-támogatások elbírálása lassan megy, de azt akkor el kell mondani, hogy a SAPARD-támogatásokat 2000 és 2004 között kellett volna kiírni és kifizetni a gazdáknak, pontosan az uniós felkészülés érdekében, és nem nekünk kellett volna a támogatásokat mind kiírni az utolsó évben, és egyszerre kifizetni az összeset. (Az MSZP soraiból: Úgy van!)
Lehet arról beszélni, hogy az intervenciós felvásárlások lassan mennek, de akkor hozzá kell tenni azt is, hogy az egész uniós intervencióra felajánlott gabona mennyiségének a fele Magyarországon termett. Tehát nagyobb a gondunk, mint az összes többi országnak együttvéve. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Úgy van!)
Tisztelt Frakcióvezető Úr! Azt gondolom, hogy több igazmondás és több szerénység kellene ebben a dologban. Ha azt mondta volna, hogy a Fidesz-kormány semmit nem tett annak érdekében, hogy felkészítse a gazdákat a társulásra, és a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány nem tett meg mindent, akkor az tárgyalási alap lenne, akkor valóban beszélhetnénk arról, hogy most mit kell tenni a következő időszakban. (Dr. Répássy Róbert: És hány éve? - Taps az MSZP soraiból.)
És beszélni kellene arról is, hogy a Nemzeti Bank felelőtlen, egyoldalú árfolyam- és kamatpolitikája milyen károkat okozott az elmúlt időszakban a magyar gazdaságnak. (Felzúdulás a Fidesz soraiban. - Az MSZP soraiból: Így van! - Taps az MSZP soraiból.) Beszélhetnénk arról, hogy amikor 2004 januárjában egy euró 265 forintot ért és most 242 forintot ér, hogyan fogja a magyar gazda ezt a hátrányt ledolgozni, milyen versenyképesség-növelésre volna szüksége, hogy továbbra is versenyképes maradjon. (Az MSZP soraiból: Úgy van!) Beszélhetnénk arról, hogy amikor Magyarországon (Közbeszólások a Fidesz soraiból. - Az elnök csenget.) a kamat három-négyszerese volt az európai átlagnak, akkor milyen támogatást kellett a kormánynak adni, hogy ezt a három-négyszeres kamatkülönbséget a magyar gazdák ne érezzék hátránynak. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Úgy van! - Taps az MSZP soraiból.)
(13.40)
Tisztelt Ház! Úgy gondolom, hogy mindezek ellenére a magyar vidékfejlesztés nem csupán a mezőgazdaságból áll. A magyar vidékfejlesztés sok egyebet is jelent, ez jelent iskolákat, utakat, munkahelyeket, kulturált, jól működő helyi közösségeket. (Moraj és közbeszólások a Fidesz soraiban: Miért nem csináljátok?) A vidékfejlesztés életminőséget jelent, életminőség-javítást és esélyteremtést az oktatásban, az egészségügyben vagy a szociális ellátásban. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Bezárjátok az iskolákat!)
Nem az a baj, hogyha négy-öt település összeáll, és közösen létrehoznak egy színvonalas, jól ellátott, a gyerekek számára a továbbtanulás lehetőségét biztosító iskolát, hanem az a baj, hogyha a többi faluban lakat kerül az iskolák ajtajára, összeomlanak a házak, ahelyett, hogy közösségi célokra, napközire, internetes támogatásra (Derültség az ellenzék és a függetlenek soraiban.) vagy esetleg szociális otthonnak használnánk. (Zaj és közbeszólások a Fidesz soraiból.)
Azt gondolom (Az elnök megkocogtatja a csengőt.), hogy az elmúlt tizenöt évben az élhető vidék kialakítására valóban nem volt sem szándék, sem megfelelő pénz. Most az uniós támogatások felhasználásával a pénzügyi lehetőség megteremtődött. (Font Sándor: Csak nem adtátok ide!) De ehhez kevés lesz, ha önmagában a kormány próbálkozik ezzel, ehhez az is szükséges, hogy egy igazi nemzeti összefogás jöjjön létre ennek érdekében. Ezért üdvözöljük azt a felhívást, ami a párbeszédre hív mindenkit, civileket, politikusokat, önkormányzatokat és tudományos testületeket együtt. Ha ez az összefogás valóban összejön, akkor sikeresek lehetünk, és ebben a munkában szívesen részt veszünk. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť