GYURCSÁNY FERENC

Full text search

GYURCSÁNY FERENC
GYURCSÁNY FERENC miniszterelnök: A vita tárgya az, hogy mi legyen a pótlólagos 200 milliárd forinttal. (Dr. Áder János: Ez nem igaz!)
A képviselők egészen biztosan tudják, hogy mennyi 200 milliárd forint, a nézők nem biztos, hogy tudják. El fogom mondani, hogy 200 milliárd forint az lényegében annyi pénz, amennyi négy hétnek a nyugdíja, olyan négy hétnek a nyugdíja, amit nem tudtunk egyszerre kifizetni, ezért hetenként adjuk oda évente a nyugdíjakat. 200 milliárd forint annyi, hogy ebből majdnem ingyenessé lehetne tenni az összes gyógyszert; ha jól emlékszem, a gyógyszerkasszánk olyan 250-260 milliárd forint körül lehet nagyságrendben. 200 milliárd forint annyi, amelyből meg lehetne duplázni a családi pótlékot.
Vagy ha úgy tetszik, 200 milliárd forint annyi, amelyet ha be akarnánk szedni, mert azt mondjuk, hogy rendben van, szedjük ezt be (Moraj az ellenzék és a függetlenek soraiban.), akkor 200 milliárd forintot úgy tudnánk beszedni, ha újra kivetnénk személyi jövedelemadót - ahogy az önök idejében ez volt egyébként - a minimálbérekre, illetve még, mondjuk, a társasági adót 16-ról felemelnénk 20 százalékra. 200 milliárd forint annyi, amelyből hat-hét Duna-hidat meg lehet építeni, hölgyeim és uraim. (Moraj és közbeszólások az ellenzéki padsorokból.) 200 milliárd forint annyi, amennyivel föl lehetne emelni több mint 30 százalékkal a közoktatásban felhasznált költségvetést.
(13.50)
Nagyon sok pénz 200 milliárd forint. A legnagyobb tisztelettel és a legnagyobb határozottsággal azt kell mondanom a magyar gazdáknak, hogy nemcsak értük van felelőssége Magyarországnak és a magyar kormánynak, hanem az egész nemzetért. Ebből következően pedig azt kell mondanom nekik, hogy annyit és csak annyit tudunk adni, amennyi a költségvetésben van. Ezt odaadjuk, ennél viszont egy fillérrel sem lehet többet adni.
Azt kérem a magyar gazdáktól és Magyarországtól, hogy azt a politikát támogassa, amely politikában az egymásért viselt közös felelősség legalább akkora súllyal van ott, mint saját részérdekeink érvényesítésének szándéka és ereje. Mert Magyarország csak úgy tud előremenni a vidékfejlesztésben és az agráriumban, ha nem részigazságokat, ha nem részérdekeket képviselünk, hanem van egy olyan Magyarország, amely képes kinyújtani a karját mindenki felé, aki az agráriumból él, aki a vidéken él, és aki máshol és másból él, afelé is, mert ebből és csak ebből lesz egy új Magyarország. Csak ebből lesz egy sikeres Magyarország és egy emelkedő nemzet. Meg talán egy picikével nyugodtabb, talán egy kicsikével több tisztelettel megfogalmazott mondatokkal, mert gyanítom, hogy aki az ország Házában a miniszterelnök felszólalását ennyi tisztelettel tudja összesen végighallgatni, az hasonló tisztelettel van közös ügyeink iránt is.
Köszönöm, hogy meghallgatott, képviselő úr. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť