KARSAI PÉTER

Full text search

KARSAI PÉTER
KARSAI PÉTER (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszterelnök Úr! Hallgatva az ön beszédét az jutott eszembe, hogy ha egy tudományos tanácskozáson hangzott volna el mindez, ami a falu és a vidék problémáival foglalkozott volna, akkor ezt szívesen még meg is tapsoltam volna. Azonban ez itt hangzott el a Parlament falai között, és ebben az esetben azt mondom önnek, hogy ez a húsz perc vagy tizenöt perc, ameddig tartott ez a beszéd... - jobb lett volna, ha kiszalad a Felvonulási térre és a gazdákkal találkozik, mert akkor valóban azokra a kérdésekre kapott volna választ, amiért ma a gazdák Budapestre jöttek.
Miniszterelnök Úr! Ön a múlt héten azt mondta egy nyilatkozatában, hogy a vidék motorja a mezőgazdaság. Feltételezem, hogy ma is így gondolja ezt az állítást, mert ezzel mi is egyetértünk, és azt mondom, igen, a vidék motorja a mezőgazdaság; épp ezért ha a kenőanyagot kifelejtik belőle, akkor a motor óhatatlanul csapágyas lesz és leáll. Ezt nyilván önnek is tudnia kell, és gondolom, hogy ön is pontosan tudja. Ezért is jó lett volna, ha most itt ön arra reagál, és arra mond valamit, amiért a gazdák tüntetnek, hogy mi az elképzelése a válságkezelésről. Egy orvos, ha csak odáig jut el, hogy a diagnózist fölállítja, és nem mondja meg a terápiát, akkor az nem orvos, hanem maximum kuruzsló; tehát önnek itt kevés a diagnózisról beszélni, önnek a terápiáról kellett volna beszélni, hiszen itt vannak a gazdák, nem is olyan túl messze.
Ha ezt ön nem tudta megtenni, akkor engedje meg, hogy fölhívjam a figyelmét egy-két olyan javaslatra, amelyeket a Magyar Demokrata Fórum az elmúlt időszakban ez ügyben megtett. Éppen szombaton foglalta össze az országos elnökök gyűlése Cegléden azokat a javaslatokat, amelyeket szeretnék újból fölemlíteni önnek, hátha ezek közül valamelyik szimpatikus, és akkor azt mondja, nézzük meg, hátha igazat mond ez a Demokrata Fórum.
Ilyen például a 2003. novemberben akkor még Medgyasszay László által kezdeményezett agrárkerekasztalnak a megrendezése. Nagy kár, nagy baj, hogy az agrárkerekasztal hamvába holt, hogy egy gyűlés után tulajdonképpen abbamaradt. Ha a jövőben nem kerekasztal mellett és a mezőgazdaság, a vidék szereplői között zajlik ez a beszélgetés, akkor bizony számítani kell arra, hogy évről évre, mint ahogy most is, mint ahogy tavaly is, a gazdák nagy számban jönnek és tüntetnek.
Ebben az ötpontos javaslatunkban az is rendkívül fontos volt, hogy a magyar piacot védenünk kell. Az már mégiscsak hallatlan dolog, hogy a mérgezett, gombás paprika után megjelenik a marokkói túlpermetezett fehérpaprika. Ez a legnagyobb kincsünk, amit itthon elő tudunk állítani, ennek nem tudunk megfelelő védelmet biztosítani. Komoly agrármarketinget kellene elindítani annak érdekében, hogy a magyar lakosság elsősorban a magyar termelőtől vegye ezt a terméket, hiszen mindenki megértené, hogy ezzel egyébként munkahelyet véd.
Ugyanígy nagyon fontos volna - és ez is előkelő helyet foglalt el a pontjaink között - a kiszámítható és átlátható támogatási rendszer mielőbbi létrehozása.
(13.30)
Az utóbbi hetekben szinte semmi másról nem szóltak se az MDF-, se a Fidesz-frakció interpellációi, mint hogy hogyan nem tartották be azokat a szabályokat, azokat a támogatásokat, hogyan maradtak el a kifizetések, a különböző pályázatok elsinkófálása hogyan történt. Ezekről hallottunk volna szívesen!
Itt ketyeg a legközelebbi nagy agrárbomba, ez pedig a bent lévő 6 millió tonnányi gabona. Kérem, tavaly is 750 ezer tonnát sikerült Bosznia-Hercegovinába kiszállítani. Ahogy most hallom az ezzel foglalkozó gabonakereskedőktől, meg kellene könnyíteni a piacra jutásukat, azonnal kellene intézkedni, hogy minél hamarabb abból a 6 millió tonnából legalább az menjen ki az országból, ami mondjuk, Boszniába kijutott.
Végezetül: miniszterelnök úr, tényleg azt mondja a Magyar Demokrata Fórum, hogy önnek elsősorban mint felelős kormányfőnek azzal kellene foglalkozni, hogy a pillanatnyi, napi gondok, ha úgy tetszik, a tűzoltás problémáját megoldani, mert ha ön ezt nem teszi meg, belátható és beláthatatlan következményei lehetnek mindannak, amiről ön most elfelejtett a napirend előtt beszélni, és amit mi és a gazdák is meg a vidék is joggal elvárt volna öntől.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az MDF soraiból. - Szórványos taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť