KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Sokakkal együtt én tizenöt éve ülök a parlamentben, és nagyon sokszor hallottam már a vidék, a falu felvirágoztatásának programját, miközben persze a vidék, a falu kornyadozott, hervadt. Az elmúlt tizenöt évben tulajdonképpen folyamatosan hiányzott - és mindig hiányzott - az őszinte beszéd, szembenézés a problémákkal, szembenézés azzal a helyzettel, amit örököltünk, és amiből egy másik piacképes és versenyképes és az Európai Unióban is versenyképes mezőgazdaságot kellett volna létrehozni. És miután ez a szembenézés elmaradt, és az őszinte beszéd is elmaradt, ezután természetes módon maradtak el azok a kidolgozott, végigvitatott javaslatok, amelyek megoldásokat hozhattak volna erre az egyébként valóban létező és súlyos problémára. Helyette volt a kert-Magyarország ígérete, a több százezer, a mezőgazdaságból megélő kisgazda és kisgazdaság ígérete, természetesen a csőstül érkező támogatások, a hitelek kamatainak támogatása, a vissza nem térítendő hitelek, és a végén persze az ezeket követő csődök. Most meg hallottuk, hogy a problémák megoldását a vezér dolgos kezének megcsókolása jelenthetné. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.)
Tisztelt Képviselőtársaim! Mi az eredmény? Az eredmény a megélhetési gondokkal küszködő falusi ember, falu, vidék. Ennek következtében is persze a lakosság elöregedése, az egyre nagyobb lemaradás, az egyre kiáltóbb infrastrukturális problémák. Ennek következményeként az egyre kevésbé biztosított kényelmes, megfelelő, magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtó élet lehetősége, és természetesen mindezek közül pedig egy versenyképtelen mezőgazdaság.
Lényegében a gazdák tüntetése az aktuális problémákon túl mindezekből együttesen következik, és a politikának itt nincs értelme egymásra mutogatni. Az egyetlen elfogadható tőle, ha magára mutogat minden kormányzati ciklusban lényegében; erről a múlt alkalommal már beszéltünk.
A miniszterelnök úr ugyan lényegesen tágabban értelmezte nagyon helyesen a problémát, de annyit azért hadd mondjak el, és éppen ezért kell most megegyezni, és ha ez nem jön létre, mert látom az egyik oldalról, hogy nem akar megegyezni (Font Sándor: A kormány se! - Moraj az ellenzék soraiban.), akkor is a kormányzatnak be kell tartania mindazokat a javaslatait, amelyeket eddig megtett, amelyekben úgy tűnik, hogy egyetértés van, vagyis felgyorsítani valóban a földalapú támogatások kifizetését, a pályázatok elbírálását, adott esetben az említett, valóban súlyos gabonaprobléma megoldását, és így tovább, és így tovább, hiszen haladni kell előre, és persze le kell vonni a következtetéseket a jövőre nézve, hátha 2005-ben már el tudjuk kerülni mindazokat a problémákat, amelyekbe most közösen szaladtunk bele, közösen a politika - az elmúlt ciklusok felelőssége okán - és persze közösen a gazdák és a kormányzat (Font Sándor: Ne hárítsd át a felelősséget! - Dr. Magda Sándor: Miért, mit csináltatok? Mit nem csináltatok? - Az elnök csenget.), mert nem csak késedelmes szolgáltatás van, hanem vannak rosszul kitöltött kérdőívek is. Aztán persze szembe kell nézni mindazokkal a folyamatokkal, amelyek az európai uniós csatlakozásból következnek, meg kell nézni, hogy mi történt Európában, tudnunk kell, hogy ez lesz Magyarországon is elkerülhetetlenül. (Font Sándor: A Demszky azt mondta, hogy vegyük el a támogatást, azzal kampányoltatok!) És ha ezt tudjuk, és nem csak ordibálunk, kedves képviselőtársam, akkor kereshetünk valódi megoldásokat a vidék egyébként valóban súlyosbodó problémáira.
Megjegyzem: a megoldás az lesz, hogy van egy működő gazdaság; a megoldás az lesz, hogy jön a befektető Magyarországra, ennek következményeként munkahelyeket teremtünk (Közbeszólások a Fidesz soraiból.); a megoldás az lesz, hogy hosszú távon a mezőgazdaságban az európai uniós támogatások segítségével megoldjuk mindazokat a problémákat, amelyek miatt ma sok helyen valóban nagyon nehéz élni, mert nincsenek meg a megfelelő színvonalú feltételek, és a végén ennek is lesz a következménye az, hogy a vidék - Magyarország egészével együtt - fejlődik, természetesen mindegyikünk javára. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť