BABÁK MIHÁLY

Full text search

BABÁK MIHÁLY
BABÁK MIHÁLY, a költségvetési és pénzügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, mélyen tisztelt elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az államtitkár úr már nincs bent, sőt a kormány tagjai közül sincs senki, pedig úgy gondolom, fontos lett volna e kérdéskörben meghallgatni véleményünket, már csak azért is, mert közszolgáltatásról lévén szó, nagyon fontos érdek fűződik ahhoz, hogy az önkormányzatok azoknál a feladatoknál, amelyeket a törvény kötelezően rendel el szolgáltatni számukra, és a törvény úgy rendelkezik, hogy saját maga végzi ezeket a közszolgáltatásokat, vagy intézményt, vagy gazdasági társaságot alapít. Így szól az Ötv. szabálya, és most a gazdasági társaság által elvégzett közfeladatok szabályozásáról lévén szó, megkaptuk a közbeszerzési törvény módosításáról és az államháztartási törvény módosításáról szóló indítványt.
Az a gondunk támadt a bizottsági ülésen, tisztelt elnök úr, tisztelt Ház, hogy közérdek fűződik hozzá, ez nyilvánvaló, hogy az önkormányzat cége ellássa azokat a közfeladatokat, amelyeket maga a képviselő-testület vagy a hivatal, vagy az intézmény nem képes ellátni. Az önkormányzat által ellátandó feladatok többsége közfeladat, kötelező feladat, hangsúlyozom a kötelező jellegét is, hisz - mint mondtam - törvény írja elő, hogy el kell végezni.
A törvénymódosítással kapcsolatban az a problémánk, az a gondunk, hogy nem éri el valójában a célját, hisz azt a kritériumot szabja, hogy a gazdálkodó szervezet nettó árbevételének legalább 95 százalékát a saját tulajdonosától, az önkormányzattól kapja meg. Nos, úgy gondoljuk, hogy túl magas ez a limit, ugyanis egy hétköznapi példával próbálom ecsetelni a gondot: van egy települési önkormányzat, köztisztasági feladatot lát el a saját településen a saját önkormányzata megbízásából, de ugyanakkor van jelentős ipari létesítmény is az önkormányzat területén, és ott is kell sepregetni, kell takarítani, havat tolni, és kell locsolni nyáron a por ellen. Nos, ilyen esetben fölborul az árbevétel, és nem éri el a 95 százalékot. Ilyenkor mit kell tenni az önkormányzatnak? A közbeszerzési törvény hatálya alá fog tartozni.
A nagyobb gond az, hogy ezek a cégek, az önkormányzatok által alapított cégek többfajta feladatot látnak el, és mindegyikben lehet valamilyen mértékben piaci típusú szolgáltatás, hisz gondoljuk végig, hogy egy önkormányzati cég a köztisztaságon kívül temetkezéssel, homokbányával, azonkívül útkezeléssel és sorolhatnám még, a hulladékgazdálkodás számtalan területével foglalatoskodhat, többek közt a belvízvédekezéssel, ami szintén önkormányzati kötelező feladat, de ugyanakkor a védekezés egy jelentős beruházást is indukálhat.
Nos, summa summarum, a törvénymódosítás így nem éri el ezzel a kritériummal a célját, úgy gondoljuk, hogy további problémákat és gondokat fog jelenteni. Véleményem indokolásához hozzáteszem még azt is, hogy az Európai Bíróság házon belüli szerződésnél nem határozza meg a százalékot. Azt mondja az Európai Bíróság döntése, hogy tevékenységének döntő hányadát a tulajdonossal kötött szerződés alapján nyújtott szolgáltatás jelentse. Nos, így tehát az a véleményünk a költségvetési és pénzügyi bizottságban, hogy elegendő lenne 51 százalékban limitálni a nettó árbevételt, amelyet a saját önkormányzati tulajdonú cég a saját önkormányzata számára végez.
Nem ritka ez a gyakorlat az Unióban, hiszen Németországban ezeket a cégeket városüzemeknek, Stadtwerkének hívják, így kistérségek is üzemeltetnek olyan cégeket, amelyeknél nagyon fontos, hogy többségében általában önkormányzati közszolgáltatásokat látnak el, de ugyanakkor felesleges kapacitásukat, akár legyen építőipari, akár legyen útépítő, akár köztisztasági és egyéb más településüzemeltetési feladat, a piacon értékesítik. Így tehát nem fognak tudni megfelelni annak a feltételnek, amelyet a törvényjavaslat 95 százalékos mértékben limitál, hogy a részvényesnek ennyit teljesítsen nettó árbevételben évente. Aztán az már számomra teljesen érthetetlen, miért kell egymást követő három évben, mert ez egy olyan kitétel, ami szintén csak a törvény szándékával ellentétben dolgozik, és nem teljesülnek azok a szándékok, amelyet a törvényjavaslat benyújtói kezdeményeztek.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A költségvetési bizottság 15 igen szavazattal, 13 tartózkodással általános vitára alkalmasnak találta a T/14626. számú törvényjavaslatot az imént általam elmondott kisebbségi vélemény mellett.
Köszönöm szépen, hogy szólhattam.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť