DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS pénzügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Gondolatmenetének utolsó részével maradéktalanul egyetértek, nevezetesen, hogy felelősségteljes és felelős módon kell megközelíteni az előttünk álló választási időszakban is az ország érdekével összhangban azt, hogy ki mit ígér, ki milyen tartalommal a következő négy évre.
Úgy gondolom, hogy valamennyi politikus személyes, de egyben a politikai osztály együttes felelőssége is az, hogy milyen módon, milyen megfogalmazásban milyen ígéretek, milyen megalapozottsággal hangzanak el a következő időszakban. Ha megalapozatlan ígéretekkel próbálja bárki a választási időszakot befolyásolni, akkor nagy valószínűséggel egyrészt vitáknak kell bekövetkezniük, merthogy kell, hogy valaki megmondja, ha valamely ígéret nem megalapozott; és kell, hogy valaki megmondja, hogy mi a másik álláspont, mi a realitás, mi az, ami szemben áll ezzel. Ebben a részében tehát szerintem nincs közöttünk vita.
Abban sincs közöttünk vita, hogy szükség van arra, hogy Magyarországon a hazai vállalkozások valóban minél több olyan lehetőséghez jussanak, amely piacaik bővítését, tevékenységük folytatásának könnyebb körülményeit eredményezheti. Ez van összhangban szerintem azzal, hogy a kormány az elmúlt időszakban elég sok alkalommal döntött különböző adócsökkentésekről, a tételes egészségügyi hozzájárulás érdemi csökkentéséről, majd ez év novemberétől megszüntetéséről; és rengeteg olyan kedvezményt léptetett hatályba 2005-ben és 2006-ban, amelyek a foglalkoztatás bővítését preferálják, kedvezményezik, döntően az öt fő alatti vállalkozások körében, de a többi vállalkozás esetében is.
Hogy ezt a képviselő úr konzervatív gazdaságpolitikának tekinti-e vagy sem, ez már részben ízlés kérdése is. Meggyőződésem szerint, ha megnézzük a 15 év magyarországi gazdaságpolitikai történetét, akkor azt kell mondjam, hogy a gazdasági stabilizációt megalapozó döntéseket nem egy konzervatív kormány, hanem egy szociáldemokrata-szabad demokrata kormány valósította meg a kilencvenes évek közepén.
Mindaddig, ameddig ettől érdemben el nem tért a magyar gazdaságpolitika irányítása, addig az ország jó pályán haladt.
Úgy gondolom, hogy 2003-tól kezdődően ismételten biztosított ez a jó pályán haladás Magyarországon, azaz olyan módon bővült Magyarországon az új nemzeti termék, az új előállított nemzeti termék, amely alapvetően az export és a beruházások bázisán tudott bővülni; és az egyensúly őrzése érdekében is jelentős lépéseket tettünk ebben a négy évben.
Meggyőződésem szerint éppen ezért részben politikai ízlés kérdése, de alapvetően valamennyiünk érdekében áll, hogy ha a következő időszak legfontosabb feladatairól beszélünk, akkor azokról viszonylag egyértelműen, a valóságot ismerve szóljunk. Ha a valóságot ismerve és egyértelműen szólunk, akkor nagy valószínűséggel első helyen azt kell megemlíteni, hogy olyan gazdaságpolitikát kell Magyarországon folytatni, amely figyelembe veszi Magyarország realitását, figyelembe veszi az elfogadott konvergenciaprogramot, és a következő időszak lépéseit, döntéseit ezzel összhangban hozza meg.
Ebből következően példának okáért akkor lehet radikális adócsökkentésről beszélni, ha radikális kiadáscsökkentést is mond valaki mellette; és nem hagyjuk, hogy olyan félrevezető érvelések hangozzanak el, amelyek szerint pusztán a járulék mértéke az új foglalkoztatás bővítésének az egyetlen kulcsa vagy a meghatározó eleme lenne. Ha valaki vállalkozói körökben ebben a témában megenged egy gondolatmenetet, akkor nyilvánvalóvá válik mindenki számára, hogy a vállalkozó köszöni szépen, hogyha csökken a járulék, majd eldönti, hogy a piacának bővülése, a termékértékesítés lehetőségének szélesítése alapján szükség van-e arra, hogy új gépet állítson termelésbe többlettermék előállítása céljából, vagy éppen új foglalkoztatottakat vegyen föl, ha ilyen módon tudja ezt a megnyíló piaci lehetőséget bővíteni.
Éppen ezért tehát sokkal inkább piacbővülésre, sokkal inkább értékesítési lehetőségek bővülésére van szüksége a vállalkozásoknak, semmint egy ilyen, egyébként nem közvetlen módon a foglalkoztatást befolyásoló tétel megváltoztatására. Éppen ezért azt gondolom, hogy konzervatív vagy szociáldemokrata, egy a lényeg: a folyamat lényegét és tartalmát ítélje meg a továbbiakban, és e szerint hozza meg a döntését a következő időszakban.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)
(15.30)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť