TIRTS TAMÁS

Full text search

TIRTS TAMÁS
TIRTS TAMÁS (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Mint ön előtt is ismeretes, 1956-ban Nagy Imre miniszterelnököt a kommunisták halálra ítélték és kivégezték. Sajátságos hozzáállása volt a vádlóknak, hogy az egész bírósági eljárást filmre vették, megörökítették. Tárgyi bizonyítékok vannak, hogy az adott időben a pert filmre vették, és ennek részleteit a nagyközönség sem korábban, sem azóta nem tudta megismerni. Önök előtt is ismert, talán többen is látták, amikor az ítéletet kihirdetik, s Nagy Imre a kegyelmet visszautasítja hóhérjai kezéből.
2006 a megemlékezés éve, az 50. évforduló, jó alkalmat teremt arra, hogy tulajdonképpen utánanézzünk, mi történt ezzel a filmmel. Különös aktualitása, hogy holnap nyílik a Filmszemle, és azt gondolom, hogy nagyon fontos kérdés, hogy a történelmet a maga valóságában megismerjük. Szögezzük le, tény, hogy a pert teljes egészében felvették. Ezt kamerajegyzőkönyvekkel bizonyítani lehet, több mint ötvenórás anyag készült magáról a Nagy Imre-perről.
A Filmtudományi Intézetben ebben a pillanatban semmilyen anyag nem található ezzel az üggyel kapcsolatban. Korábban, '89-90-ben Varga János dolgozott egy felújításon, tudtával a korábbi teljes felvételeket valamikor a hatvanas évek elején megsemmisítették. Fennmaradt egy propagandafilmnek szánt anyag, ez 51 perces, amit a későbbiekben sehol nem vetítettek le. Az Országos Levéltár legújabb kori részlegén a Nagy Imre-per anyagát tartalmazó dokumentumok melléklete az az 51 perces dokumentumfilm, amit a per során felvett anyagokból állítottak össze. Két változata létezik, az egyik a bírósági, a másik az ügyészségi változat. Sokkal érdekesebb ennél, hogy ezen kívül van egy tízórás hanganyag is, ami az írásos mellékletek dossziéjából alakult.
Tisztelt Államtitkár Úr! Mikor és milyen körülmények között teremtenek keretet arra, hogy a forradalom ötvenéves megemlékezésén Magyarország polgárai megismerhessék Nagy Imre miniszterelnök perének teljes dokumentumfilmjét?
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť