GRÁF JÓZSEF

Full text search

GRÁF JÓZSEF
GRÁF JÓZSEF földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Mint az európai uniós csatlakozás más területein is, gondolom, hogy megfelelő tapasztalatok hiányában néhány területen valószínűleg hibás volt az előkészítés, így itt is. Az Európai Unióban ugyanis teljesen más alapon történik a kedvezőtlen adottságok figyelembe vétele, és ebben a 19. és a 20. cikkely a meghatározó. Ez olyan anomáliákat szült, hogy egy baranyai példát mondjak önnek, hogy Sellye, az Ormánság vagy Baranya legszegényebb területe a kedvező adottságúak közé tartozott, Villány pedig, ami nem tartozik a nagyon szegény települések közé, a kedvezőtlenek közé.
Az Európai Unió nyilvántartási rendszere és szempontrendszere Magyarországra, ahol alapvetően az aranykorona-érték alapján soroltuk be a hátrányos területeket, nem alkalmazható, ezt a tapasztalat bebizonyította, ezért minden területen kértük a módosítást. Erre évente egyszer van alkalmunk, ezt megtettük, és jelentős változások lesznek ennek megfelelőn már az ez évi, tehát a 2005-ös kifizetésekben. Ugyanis a 19. és a 20. cikkely olyan értékeket sorol fel, mint a földterület termőértéke, a termelési értéke, a lehozható értéke, a népsűrűség, a mezőgazdasági foglalkoztatottság aránya, a 20. pedig a talaj fokozott savanyúságát, az extrém, különböző talajminőségeket, a vízgazdálkodási lehetőségeket és az egyéb fizikai jellemzőket. Ha ezeket a magyar adatokat szolgáltattuk az Európai Uniónak, ezek alapján egy teljesen más értékrendszer jött ki, mint ami Magyarországon az aranykorona alapján létrejöhetett volna. Ez azt jelentette, hogy így 883 ezer hektárra igényelhettünk kedvezőtlen körülmények miatt támogatást, ez most 1 millió 263 ezer hektár lesz ebben az évben, azaz másfélszeresére tudjuk az ilyen területet növelni. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť