DR. SÁNDOR KLÁRA

Full text search

DR. SÁNDOR KLÁRA
DR. SÁNDOR KLÁRA (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Valóban nem azonos az esélyegyenlőség és az egyenjogúság, éppen ez a probléma, hiszen papíron az alkotmány, az egyenlő bánásmód törvény és a munka törvénykönyve, tehát elszórva több törvény is rögzíti a nemek egyenjogúságát. Éppen az a probléma, hogy a papíron létező egyenjogúság a tényleges világban, az életben nem érvényesül. S az alkotmánynak a többször idézett része bizony arra ad felhatalmazást a jogalkotónak, hogy ha azt tapasztalja és azt ismeri fel, hogy az egyenjogúság ellenére még sincs egyenjogúság, és nem érvényesülnek azonos módon a jogok, csak papíron léteznek azonos módon, akkor teszi lehetővé a 70/A. § (3) bekezdése, hogy megfelelő támogató jogi intézkedéseket hozzon a jogalkotó annak érdekében, hogy ne csak a jogi egyenlőség, hanem az esélyegyenlőség is megvalósuljon. Éppen ez a lényege ennek a bekezdésnek.
Azon persze lehet vitatkozni, sérti-e az ember méltóságát az, ha a képességei, a tehetsége, az akarata és a képzettsége ellenére sem tölthet be olyan helyeket, amiket ezek szerint - statisztikai alapon - olyanok töltenek be, akik nem annyira képzettek, tehetségesek és alkalmasak, mint ő, hiszen ha elfogadjuk, hogy a nők és a férfiak nagyjából azonos tehetséggel rendelkeznek, de csak a férfiak kerülnek 83 százalékban - vagy 89 százalékban, mint a magyar parlamentben - döntéshozó funkcióba, akkor azt kell gondolnunk, hogy van egy olyan rétege ennek a 89 százaléknak, amelynél bizony vannak alkalmasabb nők, akik bizony a kulturális diszkrimináció miatt nincsenek ott, ahol lenniük kellene.
(18.10)
Akkor azt kell mondanunk, hogy ezek szerint Belgium, Franciaország nem alkotmányos, mert ő elismeri, hogy ott jogsértések történnek, és nincs esélyegyenlőség, ezért támogató intézkedéseket alkalmaz a nőkkel szemben. Azt gondolom, hogy ezt nem lehet mondanunk.
Egy utolsó mondat, ha szabad most átlépnem, elnök úr, a kereteimet, ha nem szabad, akkor elmondom egy következő kétpercesben. Kérek instrukciót, hogy mit tegyek.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť