DR. SÁNDOR KLÁRA

Full text search

DR. SÁNDOR KLÁRA
DR. SÁNDOR KLÁRA (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. A szabad és egyenlő versenyről annyit szeretnék mondani képviselő úrnak, hogy az a baj, hogy ez most nem érvényesül. Pontosan ezért van szükség erre az intézkedésre, mint ahogy ezért volt szükség Európában mindenhol máshol is erre az intézkedésre. Mi is szabad és egyenlő versenyt szeretnénk. Most nincs szabad és egyenlő verseny, a férfiak privilégiumokkal rendelkeznek ezekben a döntéshozó pozíciókért folytatott versenyekben.
Én azt vártam, miután azt ígérte, hogy szakmai érveket fog mondani, amelyek ellenzik a kvótát, hogy valóban megteszi. Ilyet én nem hallottam. Az, hogy emelkedik a jelöltek közt a nők száma, de nem kerülnek be a parlamentbe, nem szakmai érv.
Amit arról mond, hogy a választópolgárok azt szeretnék, hogyha a legalkalmasabb és legtehetségesebb emberek ülnének a parlamentben, ezzel egyetértek. Ezért van szükség arra, hogy a nők is szerepet kapjanak a parlamentben, mert mi meg azt nem szeretjük, hogy most a férfiak előjogokkal rendelkeznek.
Azt mondta Gulyás képviselő úr is, ön is, hogy nagyon sok tennivaló van még sok területen. Ezzel egyetértünk. Azért van szükség a női kvótára, mert ezek sem érvényesülhetnek, mert a magyar parlament 17 év alatt sem fogadott el olyan törvényeket, amelyek a nők számára nagyon fontosak lettek volna - elég, mondjuk, a távol tartó törvény hiányosságaira utalni, de lehet a részmunkaidőt vagy a távmunkát, vagy bármi mást is említeni -, ugyanis nem is fogad el egy parlament sem ilyen törvényeket, ha legalább egyharmadban a nők nincsenek képviselve. Ez megint egy szociológiai tény, minden más országban is így van. Azokban az országokban, ahol nagyon jelentős előrelépéseket tettek a nők esélyegyenlősége érdekében, mindenhol ez akkor következett be, amikor megfelelő módon növekedett a nők száma a parlamentben. Ezért szeretnénk többek között ezt a törvényt.
Azt meg, hogy az SZDSZ nem tudná, hogy mit akar, majd az SZDSZ vezetőinek a dolga, hogy megcáfolják. Én úgy gondolom, tudja, hogy mit akar. Egyébként ez két képviselőnek a módosító indítványa volt, és valóban az SZDSZ nem szokta eltitkolni, ha viták vannak belül. Tudjuk azt, hogy az SZDSZ-ben is sért érdekeket ez a törvény, nem csak más pártokban. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Természetes, hogy itt is vannak, akik ellenzik.
Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť